Diplomatisk kris med Kina – efter bråk på svenskt hostel

Kinesiska turister avvisades av polisen

Uppdaterad 2018-11-23 | Publicerad 2018-09-15

Tre kinesiska turister avvisades från ett hostel i Stockholm efter att personalen ringt polisen.

I kinesisk press berättar turisterna att de fördes till en kyrkogård mitt i natten, där de frös och ”hörde djur”.

Nu har den kinesiska staten fört upp händelsen på högsta diplomatiska nivå – och kräver att den svenska regeringen ”straffar poliserna”.

På sin hemsida skräder den kinesiska ambassaden i Stockholm inte orden. I en nyhetsnotis daterad den 15 september skriver man att tre kinesiska turister ”brutalt misshandlats av den svenska polisen” runt midnatt den 2 september.

Poliserna utsatte kinesiska medborgare för livsfara och bröt mot de grundläggande mänskliga rättigheterna”, skriver kinesiska ambassadens talesperson.

Vidare står det att ambassaden är ”oroad och förargad över det som hänt och fördömer starkt den svenska polisens beteende”. Ambassaden går också ut med en varning till kineser som turistar i Sverige.

Men det stannar inte där. Det kinesiska utrikesministeriet har även vänt sig till den svenska regeringen angående händelsen – med uppmaning om att de noggrant och omedelbart utreder den. Man kräver dessutom att den svenska polisen straffas, ber om ursäkt och kompenserar de kinesiska turisterna, skriver de på sin sajt.

Avvisades av polisen

Händelsen som ambassaden syftar på har uppmärksammats i kinesiska medier, bland annat i en ledartext i regimvänliga Global Times, där de skriver att den svenska polisens agerande är ”chockerande”.

Tidningen uppger att en man vid namn Zeng ska ha kommit på besök till Sverige 2 september, tillsammans med sina föräldrar.

De ska ha kommit till ett hostel men senare blivit avvisade av polisen.

I kinesisk press har det publicerats bilder på två kvinnliga poliser som bär ut en man genom hosteldörren. Enligt Zeng, ska han ha sagt till polisen att föräldrarnas hälsa var dålig, men att de ”struntade i det”.

Ambassadens uttalande

Pappan ska plötsligt ha börjat krampa, men enligt den kinesiska versionen av händelsen ska polisen ha struntat i det också – och kört familjen i en polisbil till mörk korsning intill en kyrkogård i Stockholm.

Zeng beskriver platsen där de de lämnades som en ”hemsk miljö”, där man hörde djur i fjärran. Temperaturen ska varit under 10 grader så familjen fick sitta tätt intill varandra för att värma sig. Bilder på Skogskyrkogården publiceras också.

Efter att de skakat av kyla i en halvtimme fick familjen hjälp av förbipasserande för att återvända till centrum, skriver kinesisk press.

Hade inte rumsreservation – vägrade gå

Polisen i Stockholm City uppger för Aftonbladet att det finns en händelserapport upprättad den 2 september. Polisen tillkallades till ett hostel i centrala Stockholm klockan 01:43 efter att tre kinesiska turister, som inte hade någon rumsreservation, vägrade gå därifrån.

Personalen uppgav att de tre hängde i en soffa i lobbyn och först vägrade prata, enligt polisens händelserapport.

Sedan sa turisterna att de var sjuka, men personalen tyckte inte att de såg sjuka ut. Därefter blev det bråk, uppgav personalen till polisen.

– Personalen upplevde att de bara satt där och väntade på att det skulle bli dag. Så de blev avvisade, säger stationsbefälet på Norrmalmspolisen till Aftonbladet.

Hostelchefen: Var fullbokat

Chefen för hostelet berättar för Aftonbladet att han i morse vaknade till nyheten att incidenten på hans hotell blivit en vida spridd nyhet i kinesisk media.

Han säger att bakgrunden till händelsen är att den kinesiska familjen hade bokat sitt rum på fel dag.

– De hade bokat fel och vi hade fullbokat. Situationen hos oss blev väldigt hotfull för vår personal, det gestikulerades och uttalades verbala hot. Då blandade vi in våra ordningsvakter som bedömde att situationen inte kunde hanteras på plats och därför tillkallades polisen för att lugna situationen, säger han.

Chefen uppger att det var ett utdraget förlopp, familjen anlände på kvällen och någon gång efter midnatt ringde man till slut polisen.

– Från vår sida känner vi bara att vi har gjort allt vi har kunnat för denna gäst men samtidigt kan vi inte acceptera att vår personal blir utsatta för hot och att andra gäster ska drabbas av en hotfull situation på vårt hotell.

På hemsidan skriver kinesiska ambassaden att man är förvånad över att man ännu inte fått svar från den svenska regeringen.

Kommer ha dialog

Svenska UD uppger dock att man har haft kontakt med kinesiska ambassaden om ärendet.

– Kinesiska myndigheter har tagit upp frågan med oss och utifrån detta kommer vi att ha en fortlöpande dialog med Kinas ambassad. Det gäller också frågan om varningen till kinesiska besökare i Sverige och där får man väl säga att varje land har ansvar över sin egen reseinformation men jag vill framhålla att Sverige är ett säkert land, säger UD:s presschef Patric Nilsson.

Han vill inte uttala sig om hur polisen agerat men uppger att ärendet nu utreds av Särskilda åklagarkammaren som har ansvar för polismål.

– Om någon anmäler en sådan här händelse så fungerar det i rättsvårdande myndigheter så i Sverige att då tar man det på allvar och hanterar det inom ramen för en utredning. Därmed inte sagt att vi bekräftar vad som har hänt men det är därför man utreder det, säger Patric Nilsson.