Labour kan bli nästa offer för brexit

Brexit utgör inte bara ett hot mot den brittiska ekonomin. Utträdeskaoset riskerar också att få det politiska systemet att haverera.

Det konservativa partiet är redan svårt splittrat av EU-frågan. Nu verkar det som även Labour är på väg att rasa ihop inifrån.

Åtta av Labours parlamentariker har lämnat partiet de senaste dagarna och bildat en oberoende grupp. En unik händelse. Förra gången en grupp underhusledamöter lämnade partiet var 1981. Då var de fyra stycken.

De nya utbrytarna hotar spräcka partiet med sin uppmaning till andra ledamöter att göra gemensam sak med dem. De har redan fått sällskap av ett tre ledamöter från det konservativa torypartiet. Avhoppen kan följas av fler.

I ett läge när premiärminister May och hennes konservativa parti på ett spektakulärt sätt misslyckats med att genomföra ett ordnat utträde ur EU borde Labour och dess ledare Jeremy Corbyn ha en guldsits. I stället har partiet lyckats med konststycket att tappa i opinionsmätningarna.

Labourledaren Jeremy Corbyn.

De åtta avhopparna går i protest mot att labourledaren vägrar göra det han lovade på partiets partikongress tidigare i år, att verka för en andra folkomröstning om brexit ifall det inte gick att få till ett nyval. Men också mot vad de ser som Jeremy Corbyns acceptans av antisemitism inom partiet.

Misslyckats

Corbyn har försökt och misslyckats med att provocera fram nyval. Men i stället för att ställa sig bakom en andra folkomröstning fortsätter han att driva en väldigt oklar labourlinje. Detta gör hans dels därför att han själv är anhängare av brexit, dels för att han vet att det finns många labourväljare som röstade för brexit.

Men bland Labours ledamöter i parlamentet är det en stor skara som inte vill lämna EU överhuvudtaget och ska landet lämna så vill de ha en så mjuk brexit som möjligt.

Framför allt vill de att det brittiska folket ska få säga sitt en gång till nu när de vet vad skilsmässan med EU kommer att innebära.

De åtta utbrytarna tillhör de mest EU-vänliga och har tröttnat på att Corbyn precis som premiärminister Theresa May låter klockan ticka utan att agera. De vill att Labour som parti ska ställa sig bakom kravet om en andra folkomröstning och tvinga May att ändra sig.

May har redan enorma problem att hålla samman sitt konservativa parti. Hon har en falang av hårda brexitörer som hellre vill lämna utan ett avtal än godta den uppgörelse som May förhandlats fram.

Historiskt misstag

Förre partiledaren John Major beskriver dem som ”ett parti inom partiet” med ”egna inpiskare, egen finansiering och egna prioriteringar”.

Men det finns också en grupp tories som ser ett EU-utträde som ett historiskt misstag som kommer att rasera landets ekonomi för lång tid framöver. Det är tre av dessa som lämnade partiet i dag.

May har hittills valt att försöka rädda partiets enighet till varje pris hellre än att sträcka ut en hand till Labour i ett försök att hitta den kompromiss som hon aldrig kan få till i sitt eget parti.

Hur det än går med brexit är risken överhängande att de konservativa spricker i två. Ett öde som nu ser ut att kunna drabba även Labour. Även om utbrytarna inte omedelbart bildat ett eget parti är det uppenbart att det är planen.

Brittisk politik har under lång tid dominerats av de två stora partierna. Valsystemet med majoritetsval i enmansvalkretsar, gör det mycket svårt för nya partier att slå sig in. Det är därför som liberaldemokraterna, det tredje största partiet, länge drivit frågan om mer proportionella val.

”Extrema partier”

Spricker både de konservativa och Labour i två partier kommer det gamla valsystemet förmodligen inte att överleva. Det bygger på att det finns två dominerande partier.

I en färsk opinionsmätning säger 41 procent av väljarna att både Labour och de konservativa blivit ”extrema partier”. 59 procent skulle kunna tänka sig att rösta för ett nytt mittenparti.

Brexit är med andra ord ett dödligt hot mot de etablerade partierna.

Bara 37 dagar återstår till deadline för utträdet. Fortfarande finns det ingen som kan säga vad som kommer att hända. Troligast i nuläget är att det slutar med att landet begär förlängd tid av EU. Något som skulle kunna tvinga britterna att delta i EU-valet i maj samtidigt som alla vet att de tänker lämna.

Vilket fått EU-chefen Jean-Claude Juncker att fälla kommentaren att det vore ”ett försenat historiskt skämt”. En indikation på graden av irritation i Bryssel över att britterna inte verkar kunna enas om någonting när det gäller brexit.

Allt medan sönderfallet i den forna stormakten eskalerar.