Här faller den svarta snön på marken

Publicerad 2019-02-21

Människorna i den ryska staden Kuzbass har inte fått fira en vit jul – eftersom snön som faller över staden är förorenad och giftig.

Kolgruvorna i Kuzbass, eller ”Rysslands kolhjärta” som det även kallas färgar snön svart.

Gruvorna, som är öppna, ger ifrån sig damm som yr omkring i luften. När det regnar sätter sig dammet på marken och under vinterhalvåret blir den kolfyllda luften ännu tydligare.

Miljöaktivister har protesterat under flera års tid och efter att bilder på den svarta snön spridits på sociala medier har kritiken växt sig starkare, enligt The Guardian.

Aktivister menar att kolgruvorna är för nära bostadsområden och kritiserar att kolet transporteras i öppna tåg som sprider sotet under sin färd.

#blacksnow #siberia #scary #whataboutsummer

Kortare medellivslängd

– Det är svårare att hitta vit än svart snö här under vintern, säger Vladimir Slivyak, en miljöaktivist i Ecodefense som talat med The Guardian.

Medellivslängden i Kuzbass är tre-fyra år kortare än i övriga landet. Dessutom ska förekomsten av cancer, cp-skador och tuberkulos vara högre än vad den är nationellt, skriver tidningen.

– Det är mycket kol i luften hela tiden. Det är bara det att det blir synligt när snön faller. Man kan inte se det resten av året, men det är fortfarande där, säger Slivyak.

Följ ämnen i artikeln