Borderlineskytten laddade upp filmer – samtidigt som han sköt

avEbba Thornéus

Marinkårsveteranen Ian Long, 28, misstänks för attacken mot festande college-ungdomar på baren Borderline i Thousand Oaks, Kalifornien.

Enligt sajten TMZ höll Long pistolen i ena handen medan han instagrammade med den andra.

Long var även en flitig besökare på baren där han sköt ihjäl 12 personer.

Minst tolv människor mördades och ett tiotal skadades i attacken som skedde på onsdagskvällen.

– Han gick fram till baren, sköt ihjäl vakten som fanns utanför. Sen gick han in och sköt fler väktare och anställda innan han vände in i baren och fortsatte skjuta urskillningslöst, sa sheriffen Geoff Dean på en presskonferens under onsdagsnatten.

Long själv påträffades senare död inne på baren och misstänks ha skjutit sig själv.

Under fredagen släpptes nya uppgifter kring skytten.

Enligt nöjessajten TMZ hade Long vapnet –en pistol av märket Glock 21 med kaliber 45 – i ena handen medan han i andra handen höll sin mobil där han la upp inlägg på sin Instagram-stories.

Enligt källor ska polisutredare ha upptäckt inläggen på Longs Instagram flera timmar efter skjutningen och då kontaktat företaget och bett dem plocka bort inläggen.

”Ja, jag är galen”

Long ska enligt CNN även ha postat ett inlägg på Facebook i samband med attacken med texten:

”Jag hoppas att de kallar mig galen... skulle det inte vara väldigt ironiskt? Ja, jag är galen, men det enda ni gör efter sådana här skjutningar är att hoppas och be eller säger ”ni finns i mina tankar”... varje gång.. och så fortsätter ni undra varför det fortsätter hända ...”.

Enligt CNN ska Long, som varit stationerad i Afganistan, ha lidit av posttraumatiskt stressyndrom.

I nuläget har polisen inte gått ut med något motiv bakom händelsen, men uppger att det troligtvis inte var en slump att det blev just Borderline. Dock utan att vidareutveckla resonemanget ytterligare.

Flitig besökare på baren

Inledningsvis uppgav polisen att de inte kände till någon koppling mellan baren och Long själv, men enligt vittnen som flera amerikanska medier pratat med ska Long ha varit en flitig besökare på baren.

”Vi brukade gå dit tillsammans. Han gillade verkligen det stället. Han var en del av den gemenskapen som fanns där. Jag fattar verkligen inte vad som hänt. Han var alltid så glad” berättar en kvinna som känt Long i fem års tid.

En tidigare klasskamrat till Long berättar för TMZ att Long var mobbad i skolan och att de andra klasskamraterna retade honom för hans skelögdhet.

Enligt klasskamraten brukade Long besöka baren, liksom flera av dem som brukade reta honom.

Flera av dessa ska enligt klasskamraten ha befunnit sig på baren under onsdagskvällen.

Totalt dog tolv människor och ett tiotal skadades i samband med att Long avfyrade minst 30 skott både inne och utanför baren där omkring 200 collegestudenter samlats för att festa.

Överlevde Las Vegas-attacken

En av dem som befann sig inne på baren under onsdagskvällen var 22-årige Brendan Kelly.

Knappt ett år efter masskjutningen i Las Vegas – där Stephen Paddock sköt ihjäl 59 personer – befann sig Kelly återigen i skottgluggen.

”Det gav mig kalla kårar. Du tänker att det inte är på riktigt. Redan efter första gången önskade jag att ingen skulle behöva uppleva detta och andra gången gör det inte enklare” säger han till Time.

Även 27-åriga Telemachus Orfanos klarade sig i Las Vegas-attacken – för att sedan dö 10 minuter från sitt hem i närheten av The Bordeline berättar hans mamma Susan Schmidt-Orfanos för Time.

– Jag vill inte ha några böner eller tankar. Jag vill ha vapenkontroll, sa hon i ett tårfyllt uttalande.

USA:s fem dödligaste masskjutningar 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott