Här finns Sveriges bästa skolmat

Uppdaterad 2019-09-23 | Publicerad 2009-01-29

Aftonbladet har hela listan

Här är listan på skolorna och förskolorna med bäst mat i Sverige.

Minst 31 av 38 krav ska uppfyllas för högsta betyg: MVG.

– Vem som helst kan gå in och testa sin skola eller förskola, säger Annika Unt Widell, dietist och projektledare vid Skolmatens vänner.

Aftonbladet har hela listan på skolorna med bäst mat – se nedan!

Artiklarna och videoklippet på den tappade pastan som serverades till skolelever i Göteborg, som Aftonbladet skrev om i går, har upprört och engagerat många läsare.

Många har hört av sig och berättat om skräckexempel och dålig mat från sin egen skola.

Men det finns goda exempel också.

38 krav

Organisationen ”Skolmatens vänner”, som är ett samarbete mellan Lantbrukarnas riksförbund och de bondeägda livsmedelsföretagen, har tillsammans med Livsmedelsverket tagit fram ett betygssystem för maten i svenska skolor och förskolor.

På listan finns 38 punkter – till exempel om det finns minst två lunchalternativ eller om det dagligen serveras både lättmjölk och vatten – och 31 av dem ska uppfyllas för att skolan ska få högsta betyg, MVG.

40 skolor och 105 förskolor i Sverige har i nuläget certifierats och fått MVG för sin skolmat.

– Om man kommer upp till den högsta nivån är man väldigt bra på de här råden och då kan man beställa en certifiering från oss, säger Annika Unt Widell.

En av certifieringspunkterna har att göra med hur god maten på skolan är.

– Det som är så finurligt med det här systemet är att en av punkterna är att man ska dela ut en elevenkät årligen på skolan, och gör man elevenkäter på det här sättet kan man knappast blunda för vad eleverna tycker, säger Annika Unt Widell.

”Krav i lag”

– Finns det stora brister med hur maten smakar eller hur den är sammansatt blir det ett sånt genomslag i elevenkäterna, och då måste man börja jobba med den delen, säger hon.

Annika Unt Widell tycker att det borde finnas nationella krav på skolmaten.

– Absolut. Vi har jobbat för att få in kvalitetskrav i en lag. I dag står det bara en rad om skolmaten i skollagen, att det ska vara kostnadsfri måltid för alla grundskoleelever. Men vi vill att det ska stå något om kvalitet, att det ska stå något om kompetens hos personalen: att man ska vara utbildad kock för att jobba i ett skolkök, så är det inte i dag, säger hon.

– Och hela måltiden: det är inte acceptabelt att eleverna inte har bord och stolar att sitta på när de kommer med sin matbricka – så ser det ut på många håll. 6 av 10 enligt vår senaste undersökning säger att det inte finns plats att sitta. Ljudnivån är en annan sak: vi som vuxna skulle aldrig acceptera att äta under sådana förhållanden som råder i många högstadieskolrestauranger i dag, säger hon.