Lobbyisterna bakom gruvplanerna i Kallak

Uppdaterad 2022-03-18 | Publicerad 2022-03-17

Fyra miljoner kronor – första året.

Så hög blev vinsten för lobbyistbyrån Labyrinth som arbetar för att regeringen ska säga ja till en gruva utanför Jokkmokk.

Bland lobbyisterna: En aktiv miljöpartist.

– Det här är inget nytt. Vi har jobbat med det här ett tag, förstås, säger Alf Karlsson (MP).

Alf Karlsson är tidigare statssekreterare åt bostadsminister Peter Eriksson (MP) och i dag aktiv lokalpolitiker för Miljöpartiet i Uppsala. 

Samtidigt är han en av lobbyisterna på Labyrinth Public Affairs som arbetar på uppdrag av bolaget Beowulf Mining. 

Lobbyisten, tillika miljöpartisten Alf Karlsson, har försett Beowulf Mining med kontakter inom och kunskap om Miljöpartiet, vilket Dagens industri var först med att rapportera om.

– Jag ingår i det här teamet för att ge en kunskap till kunden om Miljöpartiet och jag har förmedlat kontakter till miljöpartister. Det här är inget nytt. De som jag förmedlat kontakten till har uppenbart vetat om det, säger han. 

Alf Karlsson i dag aktiv lokalpolitiker för Miljöpartiet i Uppsala är samtidigt en av lobbyisterna på Labyrinth Public Affairs som arbetar på uppdrag av bolaget Beowulf Mining. 

Miljöpartiet säger som enda riksdagsparti klart nej till gruvplanerna i Kallak. Men Alf Karlsson ser ingen krock mellan sina två uppdrag. 

Är du orolig att du med detta förstör för ditt parti?

– Jag är fullständigt övertygad om att Miljöpartiet har en ledning som kan hantera partiets fortsatta inriktning, säger Karlsson och fortsätter: 

– Jag har inte för avsikt att ställa upp i något val. Jag tror att väljarna påverkas av väldigt många olika saker och är helt övertygad att de kan skilja på sak och person. 

På Labyrinth Public Affairs arbetar även Sebastian Navab, som var en av Göran Perssons medarbetare från tiden i regeringskansliet, och Sven Otto Littorin, före detta moderat arbetsmarknadsminister. 

Sebastian Navab var en av Göran Perssons medarbetare från tiden i regeringskansliet i dag är han vd för lobbyistbyrån Labyrinth.

Littorin klev in som ordförande i november 2020, då ett decennium passerat sedan han lämnat regeringen. De senaste veckorna har han synts allt oftare i frågan om gruvetableringen utanför Jokkmokk

Han är alltså både anställd som lobbyist av Labyrinth, och anställd som ordförande av Beowulf, som anlitat Labyrinth. 

Snårigt? Inte för Littorin. 

– Jag har jobbat med the Labyrinth i olika roller sedan 2018. I samband med att bolaget bjöd in nya partners hösten 2020 blev jag tillfrågad att vara en av dem, men det är alltså inte kopplat till Beowulf utan bygger på en relation vi haft i flera år dessförinnan. Och som jag sa, jag arbetar tre dagar i veckan med the Labyrinth, med andra kunder, och arbetar med Beowulf på övrig tid. 

Beowulf mining provborrar efter järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk i augusti 2012.

För uppdraget som ordförande för Beowulf tjänar Littorin 37 500 kronor i månaden.

Men hans erfarenheter från den svenska gruvindustrin saknas i både Beowulfs och Labyrinths officiella kommunikation. 

I stället lyfts uppdrag för andra bolag fram, där ett gått i konkurs och ett, Littorins pr-byrå i England, nu har avvecklats.

Från 2012 till 2013 satt Littorin i styrelsen för ett numera polisanmält svenskt bolag som ville bryta guld i Småland: Wiking Mineral, samt dotterbolaget Havilah Mining. 

Trots att bolagets huvudägare Patrik Brinkmann utåt hade varit tydlig med sina högerextremistiska sympatier, valde Sven Otto Littorin att gå in i styrelsen med motiveringen att det skulle skapa jobbtillfällen. 

– Jag tar extremt avstånd från den typen av åsikter. Men det här är ingen diskussionsklubb, det här är ett företag som syftar till att skapa jobb inom gruvindustrin, sa Littorin till Expressen 2012. 

Tidigare moderate ministern Sven Otto Littorin är numera ordförande i gruvbolaget Beowulf Mining.

Men så blev det inte. 

Huvudägaren Brinkmann tömde bolagets kassa på flera miljoner. Brinkmann sålde sina aktier i dotterbolaget som var värda runt 120 000 kronor till moderbolaget för 7,5 miljoner kronor, framgår av handlingar som skickats in till Stockholms tingsrätt. 

Bolaget polisanmäldes även av efterkommande ägare, vilket Aftonbladet skrev om redan 2017. Senare var konkursen ett faktum.

Sven Otto Littorin vill inte svara på Aftonbladets frågor om sin historia i den svenska gruvindustrin. I stället hänvisar han frågor om sitt engagemang för Wiking Mineral till vd:n för lobbyistbyrån där han nu är anställd. 

Varken till nyemissionen eller på hemsidan nämns att Littorin har erfarenhet från gruvverksamhet från då han satt i styrelsen för Wiking Mineral. Varför står det inte med?

– Jag tror inte att någon ordförande vet hur en hemsida fungerar. Jag vet inte hur en hemsida fungerar, säger Sebastian Navab, vd för Labyrinth Public Affairs.

Dotterbolag i skatteparadis

Samtidigt som Beowulf Mining lovar skatteintäkter på en miljard till Jokkmokk – om regeringen säger ja till gruvplanerna, deläger Beowulf ett dotterbolag på Brittiska Jungruöarna, som beskrivs som ett skatteparadis. 

För att skapa bolag på Brittiska Jungruöarna måste man anmäla om bolagets verksamhet finns i internationella penningtvättsdirektivens (FATF) svartlistade områden. Här från när Vardar Geoscience skapades 2016.

Läckta dokument från den omfattande och uppmärksammade Pandoraläckan, som SVT Uppdrag Granskning bistått med i det här granskningen, avslöjar att dotterbolagets syfte är att äga ytterligare två dotterbolag som ska bedriva prospektering i tidigare krigsdrabbade Kosovo. 

Dotterbolagets adress på Brittiska Jungfruöarna är samma som en uppmärksammad byrå som i Pandoraläckan avslöjats ligga bakom flera ljusskygga offshoreupplägg.