Omfattande förödelse efter skyfallen i Brasilien

Guvernören: ”Kommer att kosta minst 40 miljarder”

Publicerad 2024-05-09

Drönarbilder visar den omfattande förödelsen efter skyfallen som drabbat Rio Grande do Sul i Brasilien den senaste veckan.

Nu uppger regionens guvernör att det kommer att kosta minst 40 miljarder svenska kronor att rusta upp efter katastrofen.

Dödssiffrorna stiger efter de kraftiga skyfallen och efterföljande översvämningarna och jordskreden som drabbat delstaten Rio Grande do Sul i södra Brasilien den senaste veckan.

Vägar har förvandlats till leriga floder och över 230 000 människor har tvingats fly sina hem, rapporterar CNN. Minst 107 människor har dött, 374 är skadade och 136 saknas, enligt brasilianska myndigheters senaste siffror.

Häst fast på hustak – omringat av vatten

Delar av regionen är isolerade av vattenmassorna, och räddningspersonal har haft svårigheter att ta sig till flera av de mest utsatta platserna.

Dramatiska drönarbilder från Reuters visar förödelsen. På en video syns en häst fast på ett hustak.

En motorväg har översvämmats i staden Porto Alegre i södra Brasilien.

Andra bilder visar hur fotbollsplanen på stadion Gremio, som rymmer 55 000 personer, är helt försvunnen under vatten. Landningsbanorna på flygplatsen i regionens huvudstad är även de totalt översvämmade.

Kommer att kosta 40 miljarder att rusta upp

Guvernören i Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, sa i ett uttalande under torsdagen att dödstalet troligen kommer att stiga på grund av nödläget.

Han sa även att det kommer att behövas minst 19 miljarder brasilianska real (motsvarande cirka 40 miljarder svenska kronor) för att rusta upp de drabbade områdena efter katastrofen.