Efter tio år av mobbning och kränkningar – nu läggs institutionen ner

Publicerad 2022-12-10

Astronomiska institutionen vid Lunds universitet.

Lunds universitet lägger ner institutionen för astronomi och teoretisk fysik.

Det drastiska beslutet fattas efter mer än tio år av turbulens – där en högt uppsatt duo anklagats för vuxenmobbning.

– Det har varit en väldigt tuff konkurrens akademiskt, säger Bengt Meuller, huvudskyddsombud.

I mer än tio år har har det varit dålig arbetsmiljö på Institutionen för astronomi och teoretisk fysik på Lunds universitet.

Nu lägger avdelningen ner, rapporterar studenttidningen Lundagård.

I tidskriften Nature pekas två individer ut som roten till bråken.

Sven Lidin.

Enligt tidningen ska båda personerna ha mobbat kollegor och studenter och utsatt dem för diskriminering.

Sven Lidin, dekan på den Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, vill inte kommentera anklagelserna närmare.

– Det har varit konflikter mellan individer som påverkar arbetsmiljön. Jag tror att när en konflikt varar så länge är alla inblandade på ett eller annat sätt, säger han.

Flera inkomna klagomål

Enligt honom har det kommit in ett flertal klagomål om bråk och konflikter under de senaste åren.

– Det har varit en hel del, i synnerhet de senaste två åren, som vi behövt hantera. Så ska det inte vara. Vi har arbetat med många olika åtgärder för att få bukt med det här, men ingenting som vi har gjort har kommit igenom, säger Sven Lidin.

Lunds universitet.

Aftonbladet har pratat med flera personer på institutionen. Precis som Nature rapporterar uppger personerna att det framför allt är två högt uppsatta akademiker som orsakat den situation som anställda och studenter nu står inför.

– De här två personerna har suttit på mycket makt vilket de missbrukat på olika sätt. De kan vara väldigt otrevliga och de har behandlat folk dåligt. Det påverkade mig väldigt mycket som student, samtidigt som jag inte vågade säga något då de ansvarade för mina betyg och jag var rädd för vilka konsekvenser det skulle kunna få, säger en doktorand.

Utredning visar: Mobbning och trakasserier

2020 kom två oberoende utredningar om institutionen. Båda utredningarna visar att de två utpekade personerna utsatt kollegor och studenter för olika former av diskriminering och mobbning – en bild som bekräftas av flera personer på institutionen.

– Man har varit rädd för att bli utsatt för något, antingen utfrysning eller mobbning, av de här personerna. Det har varit en omtumlande tid. Samtidigt har man också varit rädd för att göra en anmälan, eftersom anmälningarna inte görs anonymt, fortsätter doktoranden.

– Två individer har härskat, mobbat och trakasserat i över 15 år. Studenter, doktorander, postdocs och forskare har alla påverkats, och cirka 40 anmälningar har gjorts. Fakulteten har totalt misslyckats med att hantera detta och skydda unga forskare. Många anmälningar har inte följts upp, säger en annan person på institutionen, och fortsätter:

– Det finns mycket få fasta och trygga anställningar vilket leder till att seniora forskare med fasta anställningar kan utöva stor makt över yngre forskare som har behov av referensbrev och publikationer.

Samtliga personer som Aftonbladet har pratat med har bett om att vara anonyma, med rädsla för repressalier.

– För många har det handlat om mycket manipulation och härskarteknik från de här personerna. Många har varit rädda för att säga ifrån, och det verkar som att de behandlat folk olika. En del av anmälningarna som kommit in har kommit från studenter, andra har kommit från anställda, säger ytterligare en person.

Delas in i tre institutioner

Från och med den 1 januari kommer personal och studenter vid institutionen att placeras ut på tre andra institutioner. Dekanen Sven Lidins förhoppning är att omplaceringen kan bidra till en bättre arbetsmiljö för både anställda och studenter.

– Jag hoppas att det innebär att alla kan få arbetsro, samtidigt som vi kan bearbeta konflikterna på ett effektivare sätt, säger han.

Samtidigt säger han att uppdelningen av institutionen inte kommer lösa alla problemen.

– Vi får ett bättre läge, men ingen lösning, fortsätter han.

”Väldigt tuff konkurrens akademiskt”

Även Bengt Meuller, huvudskyddsombud, bekräftar att det varit stora problem med förhållandena på institutionen.

– Den psykosociala arbetsmiljön har inte fungerat ordentligt, och det har pågått i flera år. Det har varit en väldigt tuff konkurrens akademiskt. Generellt är att den akademiska världen är ganska stressfylld. Man är rädd om sina anslag, samtidigt som man försöker göra ett så bra jobb som möjligt, säger han, och fortsätter:

– Det har varit väldigt jobbigt för alla inblandade. Från fakultetens sida, och enhetens sida, har man försökt hantera detta. En del saker har varit bra, andra saker har varit dåliga, och man har försökt hantera det. Till slut har man landat i den här upplösningen av institutionen.

”Häpnadsväckande att det tagit så lång tid”

En student säger att många av de anställa och studenterna är positiva till den lösning som föreslås – även om de anser att den inte är optimal.

– Det innebär att ingen av de två individerna kommer vara en del av vår avdelning. Det som folk, och jag själv, inte är glada över är att de med tiden vill omplacera oss så att vi inte längre sitter i Astronomihuset. Det är väldigt konstigt eftersom det är en byggnad som är specifikt utformad efter våra behov och har teleskop på taket, säger en person.

Samtidigt finns en kritik mot att det tagit flera år att uppnå en förändring.

– Det är häpnadsväckande att en statlig myndighet har misslyckats med att hantera två anställdas härskande under nästan två årtionden. När en hel arbetsplats tillslut säger att de har fått nog så tar det tre år av hårt motstånd från fakulteten för att göra något så minimalt som att separera de som har mobbat från sina offer, säger en annan som Aftonbladet haft kontakt med.

Aftonbladet har sökt de utpekade akademikerna.

Följ ämnen i artikeln