Svårsläckta bränder på Iberiska halvön

TT-AFP

Publicerad 2023-08-06

En skogsbrand utanför Lissabon i Portugal i slutet av juli. Arkivbild

Flera svåra skogsbränder rasar i Portugal. Höga temperaturer på över 40 grader gör att brandrisken bedöms som hög eller mycket hög kommande dagar. Även i Spanien härjar flera bränder.

Över 1 000 bekämpar en brand i distriktet Castelo Branco i mellersta Portugal. Elden som startade i fredags har spridit sig snabbt och omfattade på söndagen runt 7 000 hektar. Insatschefen José Gulmerme säger att det finns risk att branden kan bli så omfattande som 20 000 hektar. Hittills har elva människor skadats.

– Det är ett mycket utbrett område med många isolerade bostäder och byar, säger han.

I Odemira, nära Portugals sydvästkust, arbetar 400 personer med att bekämpa en annan skogsbrand. Arbetet hade viss framgång på söndagen. Två brandfronter var fortfarande aktiva men en tredje, med riktning mot turistområdet Algarve, var under kontroll.

I grannlandet Spanien sattes minst fem brandflyg in för att vattenbomba en omfattande brand som hotar bostadshus nära städerna Puerto Real och Cádiz i söder.

Vid Spaniens nordöstra kust har en brand som startade i Katalonien i fredags kunnat nedkämpas, efter att ha ödelagt nästan 600 hektar.

Enligt regeringens beräkningar har över 1 000 hektar brandhärjats i Spanien under de senaste tre dagarna.

Temperaturen i regionen Andalusien i söder närmade sig 40 grader på söndagen och värmeböljan beräknas hålla i sig under måndagen.