Putinregimens längsta straff: ”Priset för att inte tiga”

Publicerad 2023-04-17

Vladimir Kara-Murza förs in till domstolen i Moskva den 8 februari.

Vladimir Kara-Murza dömdes i dag till Putinregimens hittills hårdaste straff.

Oppositionspolitikern kallades för ”folkfiende” under rättegången och får 25 års fängelse för landsförräderi.

– Det är priset för att inte tiga i dagens Ryssland, säger han.

Samtidigt som domen meddelades på måndagsförmiddagen berättade Kara-Murzas advokater att han gått ner 22 kilo under tiden han suttit häktad, uppger tidningen Meduza.

Straffet ska avtjänas i en fångkoloni under ”stränga förhållanden”, meddelar domaren Sergej Podoprigorov.

– Domen är ett fruktansvärt bevis på repressionen i Ryssland, säger USA:s ambassadör i landet, och kräver att Kara-Murza släpps fri omedelbart.

Vladimir Kara-Murza, 41, häktades i april 2022 i Moskva. Han hade då kritiserat Rysslands invasion av Ukraina vid besök i USA och inför Europarådet.

I åratal kämpade Kara-Murza sida vid sida med den senare mördade Boris Nemtsov för ett demokratiskt Ryssland. Två gånger har han förgiftats, men tillfrisknat och fortsatt kampen.

Anklagelserna mot honom är grundlösa, enligt Rysslandsexperten Per Enerud:

– Det här är inget rättssystem. Allt handlar om att sätt dit karln, säger han.

Försvagad av förgiftningarna och efter ett år i ryskt häkte har Vladimir Kara-Murza börjat tappa känseln i flera kroppsdelar. Men när rättegången avslutades den 10 april i Moskva höll Kara-Murza inifrån rättssalens glasbur en kraftfull slutplädering, som publicerades av tidningen Novaja Gazeta Europa:

”Språkbruket värre än på 1970-talet”

– Jag var övertygad om att inget kunde förvåna mig, efter allt jag sett och genomlevt under två årtionden i den ryska politiken. Men jag måste erkänna att jag hade fel. Jag blev förvånad över mörkläggningen och den orättvisa behandlingen av mina försvarare under den här rättegången. Det var värre än domstolsförhandlingarna mot sovjetiska dissidenter på 1960- och 1970-talen.

– För att inte tala om det åklagarens yrkande på 25 års fängelse och språkbruket med ord som ”fiende” – det lät inte som på 1970-talet, snarare som på 1930-talet. För mig som historiker stämmer det till eftertanke.

– Rättens ordförande påminde mig om att en förmildrande omständighet är att man ”ångrar det man har gjort”. Även om det inte finns mycket omkring mig som känns glatt, så kan jag inte låta bli att le.

”Ångrar inget – stolt över det jag gjort”

– Kriminella bör ångra det de har gjort. Men jag befinner mig i fängelse på grund av mina politiska åsikter. För att jag stått upp mot kriget i Ukraina. För min mångåriga kamp mot Putins diktatur. För mitt bidrag till att Magnitskij-lagen antogs, med personliga internationella sanktioner mot alla som bryter mot mänskliga rättigheter.

– Jag ångrar inte något av detta – jag är stolt över det. Stolt över att Boris Nemtsov drog in mig i politiken. Och jag hoppas att han inte skäms över mig.

– Som sista ord ber man ofta om en friande dom. För en person, som inte har begått ett brott, så vore väl en friande dom det enda rimliga. Men jag ber inte denna domstol om någonting. Jag vet vilken dom jag kommer att få. Det visste jag redan för ett år sedan, när jag i bilens backspegel såg människor i svarta uniformer och svarta masker som sprang efter mig. Det är priset för att inte tiga i dagens Ryssland.

– Men jag vet också att det kommer en dag när mörkret över vårt land skingras. När man kallar svart för svart och vitt för vitt; när man från officiellt håll erkänner att två gånger två faktiskt är fyra; när man kallar ett krig för ett krig, och den som stjäl makten kallas för en usurpator, och de som startat detta krig benämns som brottslingar – inte de som försökte stoppa det. Den dagen kommer, lika säkert som att våren ersätter även den mest bottenfrusna vinter.

”Det kommer en dag när mörkret över vårt land skingras”, sade Vladimir Kara-Murza i sin slutplädering inför domstolen.

”Älskar vårt land och tror på vårt folk”

– Och då kommer vårt samhälle att öppna ögonen och förfasas över vilka hemska brott som utfördes i dess namn.

– Med denna insikt kommer en lång, svår men också nödvändig process av tillfrisknande att börja för oss alla, där en återuppbyggnad av Ryssland möjliggör återtåget till de civiliserade ländernas gemenskap.

– Till och med i dag, omgiven av detta mörker, till och med när jag sitter i denna glasbur älskar jag vårt land och tror på vårt folk. Jag är övertygad om att vi kan hitta rätt väg.

Den 10 april publicerade Novaja Gazeta Europa också ett öppet brev från 77 ryska journalister och människorättsaktivister. De kräver att Kara-Murza ska friges. Undertecknarna anser att en 25-årig dom i praktiken är en dödsdom, eftersom Kara-Murzas hälsa är nedsatt, och att de ”falska och skamliga” anklagelserna är en återgång till den politiska terrorn under Stalintiden:

President Vladimir Putin.

”Stoppa Ryssland omvandling mot stalinism”

– Terrorn mot oliktänkande och mot hela folket kostade Ryssland flera hundra tusen liv förra århundradet. Terrorn började med skenrättegångar mot politiska oliktänkande, och slutade med massavrättningar och fängslande av vanliga medborgare, även av de som till att börja med välkomnade skenrättegångarna och deltog i att organisera dem.

– Vi kräver av de ryska makthavarna, av medarbetarna i de rättsvårdande organen och av domstolarna att de ska återinföra rättvisa. Att de ska döma mördare och brottslingar, inte ärliga och ansvarstagande medborgare som vågat tänka och tala sanning. Stoppa Rysslands långsamma omvandling mot stalinism och ett totalitärt system, avslutades det öppna brevet.

77 ryska journalister och människorättsaktivister kräver i ett öppet brev att Vladimir Kara-Murza ska friges.