SD-anhängare på FB: Vi behöver fler Breivik

avTT

Publicerad:
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Uppmaningar till våld är vanliga i Facebookgrupper som stöder Sverigedemokraterna. Arkivbild.

Uppenbara våldsbejakande rasistiska uppfattningar florerar på SD-vänliga grupper på Facebook, rapporterar Expo.

Det uttrycks önskemål om att skjuta afrikaner, utrota "skadeinsekter" och att det ska komma fler Breivik och lasermän.

Sverigedemokraterna vill inte kännas vid grupperna.

Den antirasistiska tidningen Expo har granskat inlägg i "elva av de största grupperna på Facebook som är uttalat SD-vänliga". Med det avses Facebookforum "där både namnet och beskrivningen visar att det är en grupp för personer som stödjer och delar SD:s värderingar". En grupp är öppen, övriga slutna. Totalt har de cirka 44 000 medlemmar, som dock kan överlappa.

Det är svårt att säga exakt hur typiska de grövsta inläggen är, men Expo har hittat 240 stycken i den kategorin, i varierande utsträckning i samtliga grupper. En del är avhumaniserande, såsom att muslimer kallas för skadedjur som ”ohyra”, ”löss” och ”pestråttor”.

Som nazister

– Detta påminner mycket om den retorik som vi sett både under andra världskriget och i samband med folkmordet i Rwanda, säger Katie Cohen, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och medförfattare till rapporten "Digitalt slagfält", till Expo.

Sverigedemokraterna tar avstånd från grupperna och vill inte förknippas med dem:

"Jag känner inte igen den här jargongen hos våra väljare eller dem som hittills röstat på oss, och förutsätter att människor i allmänhet kan skilja på partiets sympatisörer från extrema haverister som sprider hat och hot på sociala medier. Det finns en betydande skillnad på grupper som tillhör partiets officiella kanaler, och grupper utanför vår kontroll", skriver SD:s presschef Henrik Gustafsson till TT.

Ny laserman

Hatet är starkt mot dem som kritiserar Sverigedemokraterna (SD). Statsminister Stefan Löfven (S) är mest hatad, skriver Expo. I alla grupperna förekommer rop om att han och andra politiker ska avrättas. ”Skjut en politiker = fri kost och logi”, skriver någon i den offentliga Facebookgruppen "Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner".

Inläggen i gruppen "Vi som tror på Sverigedemokraterna" tillhör de grövsta enligt Expo. Den beskrivs på Facebook som en grupp för "vi som stödjer SD och SD:s partiprogram, samt röstar SD".

Katie Cohen är förvånad över de grova inläggen, skriver Expo. Exempelvis att någon anser att det ”snart behövs en ny Breivik i Sverige” och får medhållet ”det behövs flera”. Andra vill ha en "ny laserman".

Hon befarar också att somliga kan gå från ord till handling om de påverkas av inlägg som uppmanar till inbördeskrig, att man ska beväpna sig, och att läget skulle vara akut.

Publicerad: