Förälder om budgeten: ”Våra barn är inga försökskaniner”

Publicerad 2019-12-16

Rosa och Majken Wetterstrand gör plakat mot nedskärningarna i skolan.

I morgon kan politikerna besluta att skolbudgeten inför nästa år minskas med 50 miljoner kronor.

Oppositionspartier, föräldrar, skolpersonal och lärarförbundet är starkt kritiska.

– Det politikerna gör är olagligt. Om förslaget går igenom drar jag kommunen inför rätta, säger Rebecka Eriksson, förälder till två barn på Möllevångsskolan.

Just nu råder upprorsstämning bland föräldrar till barn på Malmös centrala grundskolor. Om grundskolenämnden får igenom sitt förslag – att strypa skolbudgeten med 50 miljoner kronor kan flera skolor tvingas minska sina personalstyrkor – med uppemot tio procent. Möllevångsskolan är ett exempel, där kan åtta tjänster försvinna.

Protestgrupper har startats på flera skolor, däribland Rosenholmsskolan, Sofielundsskolan, Monbijouskolan, Augustenborgsskolan, Sorgenfriskolan, Möllevångsskolan och Bulltoftaskolan.

På måndagskvällen, dagen före beslutet ska fattas, samlas hundratals lärare, föräldrar och barn i en stor protestaktion utanför stadshuset.

En del tänker slamra med kastruller, andra nöjer sig med plakat.

Föräldrar, lärare och barn från fem skolor kommer att hålla tal och i nuläget ser uppslutningen inför kvällens demonstration ut att bli stor.

Funderar på att anmäla skolan

Föräldern Rebecka Eriksson, som varit med och arrangerat aktionen, hoppas in i det sista att hon inte ska behöva anmäla sina barns skola till Diskrimineringsombudsmannen.

– Det är en fantastisk skola, men om man tvingas dra in på lagstadgade resurser på grund av det här, har jag kanske inget val, säger hon.

Eleverna Puma Engvall och Aina Auran Frankenstein protesterade framför Stadshuset redan för en dryg vecka sedan.

Att utmana och fortsätta bråka för barnens skull är inget som skrämmer.

– Våra barn är inga försökskaniner, det här handlar om deras framtid och deras rätt till utbildning. Som jag ser det är det här ett diskriminerade förslag, att Barnkonventionen dessutom blir lag i Sverige nästa år gör det särskilt intressant, säger hon och fortsätter:

– Enligt Barnkonventionen ska man utgå ifrån barnens bästa. Att ta bort viktiga resurser och skära ner på personal i skolorna är inte barnens bästa.

Om den vanligtvis så splittrade politiska oppositionen står fast vid sitt beslut att rösta emot grundskolenämndens förslag kommer styrets budget att falla.