Trump: Uppgifter från annat land om rival ok

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
USA:s president Donald Trump är i blåsväder. Arkivbild.

USA:s president Donald Trump säger att han inför presidentvalskampanjen 2020 skulle kunna tänka sig att ta emot uppgifter från utländsk makt om en politisk rival.

Den republikanske presidentens besked, som han gav i en intervju i onsdags med ABC News, har väckt uppståndelse i politiska kretsar i USA – inte minst mot bakgrund av hans ihärdiga nekande till att det ska ha förekommit olämpliga kontakter mellan hans egen valkampanj 2016 och Moskva.

– Jag tror att du skulle vilja lyssna. . .  det är inte fel att lyssna, svarar Trump på en fråga om vad han skulle göra om länder som Ryssland eller Kina erbjöd honom sådan information.

Han tillbakavisar sedan ett påstående om att det i så fall skulle kunna röra sig om ett annat lands inblandning i den amerikanska valrörelsen.

– Det är inte inblandning, de har information . . .jag tror att jag skulle ta emot den.

– Om jag bedömde att det var något fel, då skulle jag kanske vända mig till FBI, fortsätter Trump.

Trumpkampanjens kontakter med Ryssland 2016 ledde till att den tidigare FBI-chefen Robert Mueller fick uppdraget att som särskild åklagare utreda Rysslands eventuella påverkan på valrörelsen.

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som aspirerar på att bli Demokraternas presidentkandidat 2020, tolkar Trumps svar som att han "välkomnar utländsk inblandning" i den amerikanska valrörelsen.

"Det här handlar inte om politik. Det är ett hot mot vår nationella säkerhet. En amerikansk president ska inte söka stöd eller underblåsa dem som försöker underminera vår demokrati", skriver Biden på Twitter.

PODD: Om Mueller-utredningen och hur den påverkar Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om Donald Trump och Mueller-utredningen, och försöker reda ut hur den påverkar hans chanser i valet 2020.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM