11-åriga Ronjas ponny dog av blixtnedslag

Publicerad 2019-06-21

Under lördagen slog blixten ned i en hage och dödade två hästar. 11-åriga Ronja Isaksson är helt förkrossad över att ha förlorat sin bästa kompis – ponnyn Zafir.

– Jag fick inte säga hejdå till henne. Jag grät i en timme när det hade hänt, säger Ronja Isaksson.

Under helgens kraftiga åskoväder inträffade flera allvarliga händelser. I byn Bosarp utanför Eslöv slog blixten ned i en hästhage och dödade två hästar. 11-åriga Ronja och hennes mamma Emma Isaksson förlorade sitt älskade sto Zafir.

Vid halv fyra tiden på eftermiddagen kände hon och hennes barn en kraftig smäll. Hela huset skakade. Sedan ringde telefonen.

– Stallägaren ringde och var väldigt ledsen. Han sa att blixten hade slagit ned i hagen. Båda hästarna låg ned och var döda. Jag blev helt hysterisk, säger Emma Isaksson.

”Hon var verkligen en fin ponny”

Hagen som hästarna gick i ligger några hundra meter från Emmas hus. Hon skyndade dit men inledningsvis åskade det så mycket att hon inte kunde gå ut i hagen.

När hon kom närmare såg hon två hästkroppar – Zafir och hennes äldre kompis – ligga orörliga på marken. Det var en hemsk syn för Emma som har ägt Zafir i 14 år.

– De låg några meter från varandra. Under Zafir var det ett stort brännmärke och hål från blixten. Antagligen hade det slagit ned hårt i henne, säger Emma Isaksson.

Tårarna rinner på Emma och hennes 11-åriga dotter Ronja när de berättar om det stoet.

– Hon var snäll och hon gjorde inget dumt. Hon var verkligen en fin ponny, säger Ronja Isaksson.

En del av barnens uppväxt

Zafir kom till familjen redan för 14 år sedan och har varit Emmas livskamrat. Då var Zafir unghäst och Emma red in henne själv.

Stoet var av rasen arabiskt fullblod med ett mycket milt psyke. Emma - som har sex barn - kunde alltid lita på att stoet var snäll mot barnen.

Zafir har varit en viktig del av barnens uppväxt, förklarar Emma, och de älskade att pyssla med stoet.

Även dottern Lilly som är 1 år och 8 månader kunde rida på stoet.

– Hon ville inte gå av. Jag har aldrig varit med om att ett så litet barn är så tokig i hästar, säger Emma.

Nu hade 11-åriga dottern Ronja fått ta över Zafir.

Sommarlovet började inte speciellt bra. Ronja skulle ha åkt på ridläger med Zafir i slutet på juli men det blir det inget av nu.

Till råga på allt så är det Ronjas födelsedag idag. Hon är väldigt ledsen men försöker tänka positivt.

– Jag ska tänka på henne och alla fina saker vi har gjort ihop.

Tyvärr hade Emma inte ponnyn Zafir försäkrad mot den här typen av olyckor. Emma försöker nu samla ihop sina sparpengar så att hon kan köpa en ny ponny.

– En genomsnäll ponny som är bra med barn brukar kosta en del. Kanske finns det någon som har en att låna ut, för senare köp? Det vore fint om Ronja kunde få komma iväg på ridlägret.

Följ ämnen i artikeln