Iran ersätter kända USA-väggmålningar

TT-AFP

Publicerad 2019-09-30

Välkända väggmålningar som målades på USA:s tidigare ambassadbyggnad i Teheran efter att den amerikanska personalen kallades hem från Iran för gott håller på att tas bort – för att ersättas av nya på samma tema.

De nya väggmålningarna kommer att visas upp på 40-årsdagen för gisslankrisen 1979, rapporterar den ultrakonservativa nyhetsbyrån Fars, som står delvis under den iranska statens kontroll.

På söndagen syntes arbetare stå och blästra bort målningarna på den tidigare ambassaden. En föreställde Frihetsgudinnan med ett skelettansikte, en annan en revolver prydd med USA:s flagga och en hade kort och gott texten, på engelska, "Ned med USA".

Det var den 4 november 1979 som revolutionära iranska studenter tog amerikaner i ambassadbyggnaden gisslan för att protestera mot att den avsatte shahen skulle få vård på sjukhus i USA. Efter 444 dygn släpptes gisslan, varpå USA klippte alla diplomatiska band till Iran.

De senaste månaderna har ländernas relation nått nya bottennivåer.

Väggmålningarna som ska målas på väggen skapas av studenter inom den islamiska milisen Bassij, säger chefen för det iranska museum som finns till minne av gisslankrisen till Fars, och lovar:

– De nya målningarna är helt och hållet anti-amerikanska.