Misstänkt flygkapare var fel man

TT-AFP

Publicerad 2019-09-23

Flygkaptenen John Testrake talar med reportrar under pågående kapning av TWA 847 i juni 1985. Men en man som greps i Grekland i förra veckan, misstänkt för delaktighet, släpps. Myndigheter hade tagit fel på identitet. Arkivbild.

En libanesisk man som greps i förra veckan på den grekiska ön Mykonos, misstänkt för att medverkat i en flygplanskapning 1985, släpps.

Myndigheterna hade tagit fel på identitet.

Den 65-årige mannens namn stämde överens med den misstänkte terroristen – Mohammad Ali Salih – men det visade sig vara en annan person än terroristen, säger en libanesisk diplomatkälla till AFP. Libanesiska myndigheter har kontaktat Grekland för att få klarhet i fallet.

Flygkapningen av TWA 847 var en av de allvarligaste under en tid av omfattande dåd mot flygtrafiken.

Planet, som startat i Kairo, kapades när det sedan lyft från Atens flygplats med destination Rom.

I drygt två veckor dagar hölls planet kapat. Piloten John Testrake och de drygt 150 övriga ombord tvingades flyga kors och tvärs över norra Afrika, med landningar på flera platser.

Efter hand släpptes de flesta av gisslan, men ett 40-tal var kvar när kapningen avslutades. Gisslan överlämnades till myndigheter på en skolgård i Libanon sedan vissa av kaparnas krav uppfyllts.

En amerikansk militärdykare mördades. Under den första landningen i Beirut misshandlades dykaren Robert Stethem först svårt, innan han sköts på nära håll. Liket slängdes sedan ut på landningsbanan.

De flesta av det tiotal som var delaktiga i kapningen har dömts till fängelse eller avlidit. Flera har pekats ut som medlemmar i shiitiska Hizbollahrörelsen.