Strider mellan Israel och Hizbollah

TT-Reuters

Publicerad 2019-09-01

Israelisk militär och Hizbollahrörelsen utväxlade under söndagen robot- och granateld vid gränsen mellan Israel och Libanon.

Enligt israeliska militärkällor avfyrades under söndagen två eller tre pansarvärnsrobotar från södra Libanon mot en armébas och stridsfordon i gränsbyn Avivim.

"Flera träffar har bekräftats", skriver armén i ett uttalande, och fortsätter:

"Israelisk militär svarar med eldgivning mot avfyrningsplatsen och mål i södra Libanon."

Den libanesiska Hizbollahrörelsen har tagit på sig angreppet och uppger att den förstört ett israeliskt militärfordon. Enligt rörelsens tv-kanal al-Manar har israel replikerat genom granatbeskjutning mot byn Maroun al-Ras.

Tidigare under dagen uppgav Libanons armé att en israelisk drönare kränkt landets luftrum och släppt ned material som antände en brand i en skog längs gränsen, en uppgift som senare bekräftades av Israels armé.

Inga dödsfall

Skärmytslingen längs gränsen blev relativt kortvarig. Sedan Israel, enligt egen uppgift, skjutit ett hundratal granater mot Hizbollahmål har ingen ytterligare eldutväxling rapporterats. Uppgifter från Hizbollah om att rörelsen skadat eller dödat israeliska soldater i anslutning till robotbeskjutningen tillbakavisades av Israel.

FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon manade snabbt till "maximal återhållsamhet". Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att landet nu utvärderar dagens händelser.

– Jag har beordrat att vi ska vara redo för alla tänkbara scenarier. Vi kommer att besluta om nästa steg beroende på hur situationen utvecklas.

Ökade spänningar

Söndagens upptrappning kommer efter en vecka av ökade spänningar mellan Israel och Hizbollah.

Förra helgen kraschade två drönare i en förort till Libanons huvudstad Beirut. Hizbollah hävdade att drönarna var israeliska, samt att en av dem var utrustad med en spränganordning, och utlovade en "överraskningsattack" som svar. Även Libanons regering anser att Israel ligger bakom förra helgens drönarintrång, som den liknat vid en "krigsförklaring".

Parallellt har Israel anklagat Iran för att förse Hizbollah med teknik för att tillverka precisionsstyrda robotar som skulle kunna utgöra ett hot mot landet.

Oro för krig

Upptrappningen har skapat oro för en ny väpnad konflikt mellan Libanon och Israel, som utkämpade ett månadslångt krig 2006. Hizbollah uppger dock att ett nytt krig är osannolikt.

– Jag utesluter att stämningen kommer att innebära ett krig, men däremot en respons på en attack, sade Hizbollahs ställföreträdande ledare Sheikh Naim Qassem nyligen i en tv-intervju.

Israel uppger å sin sida att dess konflikt är med Hizbollah snarare än Libanon.

– Vi ser fortsatt Hizbollah som vår huvudsakliga fiende och Libanons armé som en potentiell fiende, säger en talesperson för Israels väpnade styrkor, överstelöjtnant Jonathan Conricus.