Ny regering på gång i Italien

TT-AFP

Publicerad 2019-08-28

Den politiska krisen i Italien ser ut att vara löst efter att socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och Femstjärnerörelsen (M5S) förklarat sig villiga att bilda en koalitionsregering.

Ny premiärminister blir den avgående premiärministern Giuseppe Conte, rapporterar flera medier.

– Vi älskar Italien och vi anser att det värt att göra ett försök, sade PD-ledaren Nicola Zingaretti sedan partierna kommit överens om att försöka bilda en regering.

– I svåra tider som dessa, måste vi ha modet att försöka oss på det här, och vi har inte råd att fly vårt ansvar.

Men planen på en koalition är inte samma sak som att överenskommelsen är i hamn. Det återstår för PD och M5S att enas dels om en gemensam politisk plattform, dels om hur topposter ska fördelas.

Svurna motståndare

Stämningen har stundvis varit spänd mellan PD och M5S, som sedan i fredags förhandlat om en koalition ledd av Conte.

Det EU-vänliga PD och antietablissemangspartiet M5S betraktades som svurna politiska motståndare för bara en dryg månad sedan. Men båda drivs av viljan att undvika ett nyval.

Förslaget om en koalition har upprört M5S-väljare, som tagit till sociala medier för att varna partiets ledning, enligt Reuters.

En annan osäkerhet om koalitionen är därför att M5S partiledare Luigi Di Maio har försäkrat partiet att medlemmarna ska få väga in i beslutet genom en onlineomröstning nästa vecka:

– Bara om de röstar för kommer M5S att stödja den föreslagna regeringen.

Möte med presidenten

Statsvetaren Fabio Cristiano vid Lunds universitet bedömer dock att ledarna för de båda partierna varit överens sedan länge. Enligt honom har samtalen handlat om fördelningen av roller i regeringen.

– Di Maio räknar med att behålla titeln som vice premiärminister, något som PD motsatt sig eftersom den rollen traditionellt inte ska dela partitillhörighet med premiärministern, sade Cristiano till TT tidigare under onsdagen.

President Sergio Mattarella har kallat Conte, som officiellt är partilös men anses stå nära M5S, till ett möte som inleds klockan 9.30 på torsdagen.

Utsikten av en ny regering ledd av Conte uppskattas av marknaderna, som föredrar en regering med genomtänkt skattepolitik utan vilja att söka konfrontation med Europa.

Salvini beredd vänta

Regeringskrisen i Italien blev ett faktum den 8 augusti efter att partiet Legas ledare tillika inrikesminister Matteo Salvini drog sig ur regeringssamarbetet med M5S.

Starkt euroskeptiska Lega har vind i opinionen och har gått om M5S som största parti. Salvini har hoppats på att presidenten ska utlysa val i november, där hans parti förmodligen skulle utöka antalet mandat i parlamentet.

Nu säger Salvini enligt AFP att upplägget från PD och M5S är bräckligt och troligtvis inte kommer att hålla.

– Det enda som förenar dem är hatet mot Lega.

Men Salvini är beredd att bida sin tid:

– Så vi måste vänta sex månader eller ett år på att vinna? Vi har inte bråttom.