Macron föreslår ex-minister till EU

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Michel Euler/AP/TT
EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen på besök hos Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivfoto.

Förre finansministern Thierry Breton, just nu chef för franska IT-jätten Atos, föreslås bli Frankrikes nästa EU-kommissionär.

– Han är en handlingskraftig man som kan industrifrågorna utan och innan och inte kommer att ha en byråkratisk inställning till EU-frågorna, även om han väl känner till institutionerna i Bryssel, uppger en tjänsteman i det franska presidentkansliet för nyhetsbyrån AFP.

Breton förs fram av president Emmanuel Macron i stället för Sylvie Goulard, som inte fick godkänt i EU-parlamentets granskning av de tilltänkta ledamöterna i den nya EU-kommissionen.

Förhoppningen från fransk sida är att 64-årige Breton, som var finansminister under högerpresidenten Jacques Chirac 2005–07, ska få samma uppgifter som var tänkta för Goulard, som ansvarig för den inre marknaden, rymdfrågor och försvarsindustri.

Petandet av Goulard har försenat tillsättandet av tyska Ursula von der Leyens EU- kommission till åtminstone den 1 december.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM