Skenande fartyg hålls kvar i Sverige

Carl V Andersson/TT

Publicerad 2019-10-24

Lastfartyget Rix Emerald när det gick på grund utanför Landskrona i januari. Nu får fartyget inte lämna Kalmar. Arkivbild.

Lastfartyget Rix Emerald, som tidigare smitit från svenska myndigheter, kom till Sverige på torsdagen – och är nu förbjudet att lämna hamn. Vid inspektionen ställdes befälhavaren mot väggen.

– Han sa "I have no problem". Men nu har han stora problem, säger Pekka Piirainen vid Transportstyrelsen.

Under en transport på Göta älv för två veckor sedan lyckades inte Rix Emerald sänka farten. När Transportstyrelsen skulle kontrollera fartyget lämnade det Sverige utan tillstånd och stängde av transpondern så att det inte gick att spåra.

Tidigare har fartyget gått på grund utanför Landskrona och begått trafiköverträdelser.

När fartyget anlände till Kalmar på torsdagen väntade Transportstyrelsen.

Efter hamnstatskontroll har nu fartyget belagts med nyttjandeförbud.

– Det har 24 brister, många av dem allvarliga. Fartyget är undermåligt underhållet. Det är 2019 och man trodde inte sådant här förekom längre, säger Pekka Piirainen, tjänsteman vid sjöberedskapen på Transportstyrelsen.

En av de allvarligaste bristerna är att nödgeneratorn, som ska förse viktiga funktioner med ström om maskinen stannar, inte fungerar. Även farliga livräddningsbrister upptäcktes.

Misstankar om dubbel bokföring kring besättningen förekommer.

Fartyget får inte lämna hamn förrän bristerna är åtgärdade. Transportstyrelsen har informerat polisen och Kustbevakningen om läget.

– Skulle de få för sig att sticka är de förbjudna att komma i hamn. Det gäller i hela Europa och Kanada, säger Pekka Piirainen.