Mordförsök i Stockholm under valborgsnatten

Polisen: ”Färre som firade i år”

Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2019-04-30

I Stockholm utsattes en man för ett mordförsök och i Uppsala rånades en man med skjutvapen.

Men i övrigt blev relativt stilla i Sverige under kvällen och natten mot Valborgsmässonatten.

– Det har varit lugnare än det brukar, säger Ewa-Gun Westford på polisen region Syd.

Polisen kraftsamlade och var redo för ett stökigt valborg och hade tagit in extra resurser.

I Lund hade man en speciell insats och i Stockholm var det något fler poliser än en normal fredagskväll.

– Det har varit lugnt, lugnare än det brukar. Det kändes redan i morse och det har hållit i sig hela dagen. Tre narkotikabrott, inga misshandelsbrott eller sexualbrott hittills. Det ska ställas i relation till att det är 25 000–30 000 människor som samlas, sa Ewa-Gun Westford på polisen region Syd till Aftonbladet tidigare.

Senare under natten uppger polisen för Sydsvenskan att 21 fyllerister omhändertagits.

– Vi har faktiskt haft en väldigt lugn och behaglig valborg, över förväntan. Det är fint väder och god stämning, säger Peter Larsson vid polisen till tidningen.

”Färre som firat i år”

Även i Uppsala var det förhållandevis lugnt.

Man omhändertog ett 20-tal personer för fylla, fyra av dem var minderåriga och en man har gripits för narkotikabrott och en är misstänkt för sexuellt ofredande. Vid midnatt rånades en man i 20-årsåldern på sin telefon och klocka med ett skjutvapen och fick lindriga skador. Ingen person har gripits för rånet.

Under en fest i Kungsgärdet i Uppsala ska bråk ha uppstått och en man sparkades i huvudet, enligt vittnen. Polis hittade dock varken någon skadad eller gärningsman.

– Det är jättemånga som firar valborg i Uppsala. Men intrycket är att det är färre som firat i år jämfört med tidigare. Vi har tagit hand om färre personer för fylla i år, i alla fall än så länge. Mannen som är misstänkt för sexuellt ofredande är även omhändertagen för fylla, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson region Mitt.

CNP
Live

Mordförsök vid tunnelbanestation

I Stockholm hade man föreberett sig med lite större personalstyrka än en vanlig fredagskväll.

Vid 01-tiden skadades en man av ett vasst föremål i samband med ett bråk på Hägerstensåsens tunnelbanestation. Mannen var vaken och talbar när polisen kom till platsen, gärningsmannen flydde därifrån. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

I Göteborg omtogs 38 personer enligt lagen om omhändertagande av berusad personer. Två personrån har också inträffat men inga gärningsmän har gripits.