Sval reaktion på Trumps utspel om knarkligor

TT-AFP

Publicerad 2019-11-27

Debatten om knarkvåldet har blossat upp efter massakern på mormonfamiljer vid gränsen USA/Mexiko tidigare i november. Bild från några av offrens gravar i Colonia Le Barón, Mexiko.

USA ska börja behandla mexikanska knarkligor som terrorgrupper. Det säger president Donald Trump.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador svarar: Gärna samarbete, men inget ingripande.

– Kommer ni att klassa dessa karteller i Mexiko som terrorgrupper och börja slå till med drönare mot dem? frågar högerprofilen och programledaren Bill O'Reilly i en intervju, syftande på de dödliga drönarattacker USA använder mot fiender i bland annat Asien.

– Jag vill inte säga vad jag ska göra, men de kommer att klassas, svarar Trump.

Han uppmanade för några veckor sedan Mexiko att förklara krig mot kartellerna och ta hjälp av USA, efter att nio kvinnor och barn tillhörande en grupp mormoner från USA, bosatta i Mexiko, mördats. De dödade hade dubbelt medborgarskap i båda länderna.

President López Obrador säger att han ska ta upp frågan med USA efter tacksägelsehögtiden och storhelgen Thanksgiving. Han har bett utrikesminister Marcelo Ebrard att leda samtalen.

– Samarbete, ja, intervention, nej, sade den mexikanske presidenten på en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Mexikos utrikesdepartement har också kontaktat USA för att "förstå betydelsen och omfattningen av yttrandet", och hoppas få till ett möte för att lägga fram Mexikos hållning i frågan och höra USA:s, enligt ett uttalande.

Mexiko vill träffas för att bland annat göra framsteg i försöken att minska flödet av vapen och pengar från USA till organiserad brottslighet i Mexiko.

Enligt utrikesminister Ebrard har Mexiko redan redovisat sina ståndpunkter för USA, "precis som vårt löfte att ta tag i gränsöverskridande organiserad brottslighet".

ANNONS

Följ ämnen i artikeln