Malexandermördare kan vara fri om fyra år

TT

Uppdaterad 2023-02-14 | Publicerad 2019-11-27

Tony Olsson (numera Byström), en av de dömda för Malexandermorden, får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 35 års fängelse. Som tidigast kan han släppas fri om fyra år.


 Databas: Här är alla som sitter på livstid i Sverige


Örebro tingsrätt gör bedömningen att risken för återfall i allvarlig brottslighet är låg. Enligt rådande praxis blir den dömda i regel villkorligt frigiven efter att ha suttit av två tredjedelar av tiden.

– Han ska avtjäna 23 år och fyra månader och har redan suttit 19 år och fyra månader. Det är fyra år kvar tills han som tidigast kan komma ut, säger rådmannen Andreas Rung till TT.

– Men det här ska som sagt först vinna laga kraft. Det kan hända att åklagaren överklagar, fortsätter han.

Både Kriminalvården och Rättsmedicinalverket anser att det inte längre finns någon risk för att den dömde ska återfalla i brottslighet. Det finns inte heller någon misskötsamhet som hindrar att man tidsbestämmer straffet.

– Det är en bedömning som vi delar. Det finns inte längre någon konkret risk för återfall.

Tony Olsson dömdes 2000 till livstids fängelse efter polismorden i Malexander 1999, då två poliser sköts ihjäl på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Han har flera gånger tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men då fått nej.

Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, även de dömda för samma mord, har tidigare fått avslag när de ansökt om att få tidsbestämda straff.