Sökandet efter Wilma, 17: Bil tagen i beslag

Nya förhör kommer hållas

Uppdaterad 2019-11-26 | Publicerad 2019-11-25

Mer än en vecka har gått sedan 17-åriga Wilma försvann spårlöst.

En person i hennes närhet har häktats misstänkt för mord och en bil som kan ha koppling till försvinnandet har tagits i beslag enligt GT.

Under måndagen kommer nya förhör att hållas med den misstänkte.

Sökandet efter 17-åriga Wilma fortsätter med oförminskad styrka.

I över en vecka har både polis och frivilliga sökt utan resultat i Uddevalla med omnejd och polisen misstänker att Wilma utsatts för ett grovt brott.

En person i hennes närhet, en 22-årig man, är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

På söndagen anhölls ytterligare en man, en person i 22-åringens närhet, på sannolika skäl för grovt skyddande av brottsling.

Senare på kvällen släpptes mannen på fri fot men misstankarna kvarstår.

– Han förnekar brott och var väldigt förvånad över att bli anhållen. Han är glad över att vara släppt, sa mannens advokat Tommy Nilsson då till Aftonbladet.

Misstänkt fordon i beslag

Under lördagen togs ett fordon i beslag som fram till dess varit efterlyst skriver GT. Enligt obekräftade uppgifter misstänker polisen att bilen användes i samband med försvinnandet och ska vara knuten till mannen som fortfarande misstänks för skyddande av brottsling.

En teknisk undersökning ska nu göras av bilen, uppger tidningen.

– Jag kommenterar inte vad vi har i beslag. Vi är allmänt intresserade av allt som rör Wilmas försvinnande, och då kan det förekomma bilar. Det stämmer så långt. Men vad vi har i beslag kommenterar jag inte, säger Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal.

Utöver det fortsätter sökandet och förhör berättar vice chefsåklagare Caroline Fransson för Aftonbladet.

Hon uppger att det i nuläget inte finns några ytterligare misstänkta personer i ärendet, men vill inte kommentera om man haft några genombrott i ärendet eller om man har beslagtagit en bil.

– Vi fortsätter med både tekniska utredningar och förhör. Vi jobbar på, detta är ett mycket prioriterat ärende med tanke på brottets allvar.

Uppmanas leta i båtar

Polisen söker efter Wilma med oförändrad styrka under kvällen. De befinner sig fortfarande i en ”särskilt nationell händelse” och kan ta till alla resurser som behövs.

– Beroende på vad vi får in eller inte får in för tips kan vi minska sökinsatsen framåt veckan, säger Stefan Kristiansson, lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal.

Under måndagseftermiddagen uppmanade polisen allmänheten i Uddevalla och Ljungskile att leta i sina båtar, båthus och förråd.

– Vi är mycket tacksamma om vi kan få den hjälpen, säger han.

Färre frivilliga

Under måndagen minskade antalet frivilliga sökande kraftigt. 650 personer samlades hos organisationen FIKK under söndagen, men under måndagen var man bara 100. 

– Det är fullt naturligt. Folk måste prioritera sina jobb och privatliv, det är många har sökt varje dag en hel vecka, säger Peder Schillerström Bruun som är ordförande på FIKK.

Men minskningen är inte bara negativ. Under söndagen var patrullerna som skickades ut runt 15 personer stora. De håller då en hastighet på 1 km/h, medan patruller på runt 4 personer håller en hastighet på 3–4 km/h.

– Vi blir mer effektiva i terrängen och kan söka av områden snabbare, säger han.

Följ ämnen i artikeln