Nu börjar 546 nya poliser – här ska de jobba

avAndreas Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter den senaste tidens uppmärksammade våldsdåd får polisen välbehövlig förstärkning.

På måndag kliver 546 nya poliser in på stationerna runt om i Sverige.

– För mig som inrikesminister känns det här lite som tidig julafton, säger Mikael Damberg (S).

Regeringen lovar att det ska bli 10 000 fler polisanställda i landet fram till år 2024. Och på måndag gör 546 nya poliser sin första arbetsdag. Något som glädjer inrikesminister Mikael Damberg, som var på plats på Umeå universitet där 104 polisstudenter i dag tagit sin examen.

– Det här är bara en leverens om ett halv år kommer ytterligare lika många eller fler. Så här kommer det fortsätta. De närmsta åren en strid ström av nya polisassistenter som går in i organisationen och det behövs, säger han.

1 av 3 | Foto: Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN

Majoriteten av alla nyutexaminerade poliser hamnar i polisområdena, Stockholm, Väst och Syd. Totalt kommer 378 av 546 poliser att börja arbeta i någon av storstadsregionerna.

– Det är polisen som har koll på var behoven och var man behöver öka antalet anställda, man har legat på en låg bemanning under lång. Nu är det viktigt att polisen får mandat att växa, säger han.

Men för att klara målet med 10 000 polisanställda räcker det inte bara med poliser direkt från polishögskolan. Man måste återanställa poliser som slutade efter den stora omorganisationen 2015 och vända trenden med allt fler poliser som lämnar kåren varje år.

– Det är fortfarande en del som slutar för andra yrken eller pension. Men det som är glädjande är att det är färre som lämnar i år jämfört med förra året. Det säger ändå något, att folk vill vara med om de här satsningarna och man arbetar systematiskt med att återrekrytering av personer som slutat, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM