Fem nya coronasmittade i Sverige

Uppdaterad 2020-03-01 | Publicerad 2020-02-28

Fyra nya fall av coronaviruset upptäcktes i Sverige under fredagen. Under lördagen upptäcktes ännu ett fall.

Det är en person i Uppsala, två i Stockholm, en i Jönköping och en i Västra Götaland.

Totalt är tolv personer smittade.

De två personerna som i fredags testades och konstaterades smittade i Stockholm kan kopplas till den kvinna som reste hem från Iran för några dagar sedan.

Personerna hittades via smittspårning.

– Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienterna får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

 Infektionskliniken i Kalmar är rustad för att ta emot personer som smittats av coronavirus.

Båda personerna, liksom kvinnan, vårdas isolerat på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

I Uppsala testades en person som varit i Iran också positivt på fredagen. Det är det andra fallet i Uppsala, men personerna verkar inte ha någon koppling till varandra.

Ytterligare en coronasmittad upptäcktes i Jönköping. Det rör sig om en man i 50-årsåldern som har varit på resa i norra Italien.
– Han återvände sedan hem, med uppmaningen att hålla sig hemma isolerad i väntan på provsvar. Han hade, och har fortfarande, milda symtom, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.
Mannen kom hem till Sverige den 24 februari, insjuknade dagen efter och provet togs den 26:e.

Sahlgrenska universitetsjukhuset. Fyra personer är sjuka i Göteborg.

Under fredagseftermiddagen kom provsvaret som visade att han var smittad med coronaviruset.
– Han vårdas nu på infektionskliniken medan vi arbetar med smittspårning där vi kartlägger alla hans kontakter. Vi tror dock att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige, säger Malin Bengnér.
Mannen har ingen koppling till den kvinna som konstaterades vara smittad i Jönköping i januari och var Sveriges första fall.

I Västra Götaland bekräftades ännu ett fall under lördagseftermiddagen. Det är en person som rest från Iran till Göteborg, Enligt regionen mår personen förhållandevis bra och har ingen koppling till de tidigare bekräftade fallen i Västra Götaland.

Totalt handlar det nu om tolv smittade personer i Sverige.

Följ ämnen i artikeln