AI ska hjälpa SOS att upptäcka hjärtstopp

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-02-11

En operatör på SOS Alarm i Stockholm. SOS Alarm ska börja använda artificiell intelligens som hjälp för att prioritera de mest akuta fallen. Arkivbild.

SOS Alarm ska använda artificiell intelligens som hjälp för att prioritera de mest akuta fallen. Sverige blir därmed först i världen att införa tekniken på nationell nivå.

Det handlar om ett datorprogram som kan underlätta för operatören att upptäcka särskilda hälsotillstånd hos inringaren, vilket Sveriges Radio Ekot var först att rapporta om.

Hjälpmedlet kan bedöma sinnesstämningen hos den som larmar och känna igen diffusa uttryck som stressade personer tenderar att använda. Under samtalen kan programmet sedan uppmärksamma operatören om att det kan röra sig om exempelvis ett hjärtstopp, som sedan kan ställa kontrollfrågor för att avgöra om det stämmer.

– Den lyssnar på ljud, som andningsljud, eller specifika nyckelord. Det kan också vara olika symptom som beskrivs, exempelvis att någon är medvetslös eller har andningsproblem, förklarar Andreas Leviné, verksamhetsutvecklare på SOS Alarm.

Ökade träffsäkerhet

Systemet ska inte ersätta operatörerna. Inringaren kommer inte märka någon skillnad, men om det fungerar som tänkt så ska systemet öka träffsäkerheten i de medicinska bedömningarna.

Tekniken, som tillhandahålls av det danska företaget Corti, har tidigare testats i Köpenhamn. Genom tekniken bedömde operatörerna hjärtstopp med 84 procent korrekthet, till skillnad från 72 procent utan tekniken.

Programmet ska till en början leta efter just hjärtstopp, men kommer sedan att utökas för att kunna upptäcka fler hälsotillstånd.

Lyssnar på allt

Systemet kommer att lyssna på samtliga ingående och utgående ljud från SOS Alarms system och analysera all data för att kunna ge så bra råd som möjligt till operatören. Andreas Leviné framhåller att datasäkerhet och den personliga integriteten är prioriterat och att den inte på något vis åsidosätts med det nya systemet.

– Patientsekretess och integritet är en jätteviktig fråga för oss. I vårt uppdrag som vårdgivare kommer vi självklart följa lagstiftningen som gäller, vi behandlar alltid patientuppgifter på ett säkert sätt.

Systemet ska successivt implementeras i hela Sverige, med start i Jönköping och Halmstad efter sommaren. Enligt SOS Alarm blir Sverige därmed först i världen att använda tekniken på nationsövergripande nivå.