Efter ett års utredning – hoppas på ordningsvakter 2020

Uppdaterad 2020-02-12 | Publicerad 2020-02-11

I närmare ett års tid har frågan om kommunala ordningsvakter utretts.

Kommunala ordningsvakter har stått högt på agendan i Malmö.

Efter ett års utredningstid kan man nu gå vidare i arbetet.

– Våra kommunala ordningsvakter börjar jobba under det här året, säger Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen, förhoppningsfullt.

Kommunala ordningsvakter finns i flera skånska kommuner. Redan i 2019 års budget gav Malmös kommunfullmäktige också kommunstyrelsen i uppdrag att i en dialog med Polismyndigheten utreda möjligheten till ordningsvakter i staden.

När Socialdemokraterna och Liberalerna presenterade sin budget för 2020 föreslog man också att kommunala ordningsvakter ska börja patrullera i utvalda stadsområden under året.

Stadskontoret har nu redovisat den utredning de fick i uppdrag att genomföra den gångna våren.

Juridik drog ut på tiden

– Efter en lång och gedigen utredning tar vi nu nästa steg till att faktiskt införa kommunala ordningsvakter. Utredningen har pågått i nästan ett års tid. Att det tagit så lång tid är på grund av juridiska spörsmål, då vi vet att andra kommuner stött på patrull i införandet av kommunala ordningsvakter, säger Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han tar upp Stockholm som ett exempel där införandet av kommunala ordningsvakter var en långdragen process. I Staffanstorp ledde det i sin tur till att kammarrätten meddelade att kommunen agerat felaktigt, då frågan aldrig behandlades i kommunfullmäktige.

– Därför måste vårt förslag göras i nära dialog och i samråd med polisen. Det har lett till att vi tagit fram en gemensam trygghetsvision där vi ser att både en organisation för kommunala ordningsvakter bör införas men också en organisering kring en gemensam samverkansarena för trygghetsskapande insatser.

Praktiska frågor ska lösas

När kommunstyrelsens arbetsutskott - bestående av Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Roko Kursar (L) och Torbjörn Tegnhammar (M) - samlades på måndagen beslutade de att gå vidare med arbetet med ordningsvakter.

Kommunstyrelsen föreslås på onsdag att föreslå att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med Polisområde Malmö utreda de praktiska bitarna gällande ett införande av ordningsvakterna.

– Nästa steg är att rent praktiskt visa på hur själva organiseringen ser ut, i vilken nämnd eller förvaltning organiseringen ska ligga och så vidare.

Ska komplettera polis

Med en utredning som visar att det är möjligt att införa ordningsvakter är förhoppningen nu att de ska kunna börja patrullera i Malmö innan årsskiftet.

– Jag har fullt förtroende för att Stadskontoret har tagit fram en organisation för detta och att våra kommunala ordningsvakter börjar jobba under det här året.

Ordningsvakterna är inte tänkta att ersätta polisen utan ska komplettera polisen. Genom att skapa en social ordning ska de då bidra till det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Roko Kursar har tidigare betonat att det är upp till polisen att besluta vilka områden de kommunala ordningsvakterna ska bevaka. I utredningen som gjorts pekas platser med berusade personer ut, där vakterna ska ha befogenhet att agera enligt polislagen.