Morales i Mexiko: Mitt liv är räddat

TT TT-Reuters-AFP

Uppdaterad 2019-11-13 | Publicerad 2019-11-12

Bolivias avgångne president Evo Morales har landat i Mexiko och säger att landet räddat hans liv.

I det maktvakuum som uppstått i hemlandet går militären ut och stillar oron – men det är ännu oklart vem som kan ta över.

Det mexikanska flygvapnets plan med Evo Morales ombord landade i Mexico City vid klockan 18, svensk tid. Resan norrut blev längre än väntat då Mexiko fick medla med flera länder för att få passera genom deras luftrum med bolivianen ombord. Bland annat nekades det att tanka i Peru.

– Jag vill säga er att jag är väldigt tacksam för att Mexikos president och det bolivianska folket räddat mitt liv, sade Morales vid ankomsten, enligt nyhetsbyrån EFE.

Han försäkrade dock att han inte är färdig med politiken och att han kommer att återvända till hemlandet.

Ifrågasatt val

Evo Morales valde att ge upp kampen om presidentposten efter det omstridda valet den 20 oktober, där han enligt ett ifrågasatt resultat vann med hårfin marginal.

Efter flera veckors våldsamma protester landet över hade den bolivianska militären klivit in i handlingarna och uppmanat Morales att lämna sin post.

Mexikos vänsterorienterade regering meddelade kort därpå att han skulle få asyl där och skickade ett flygplan. Det hämtade Morales i staden Chimoré, ett av hans starkare fästen dit han tagit sin tillflykt.

Mexiko är ett av flera vänsterstyrda länder i Latin- och Sydamerika som ställer sig bakom Morales och stödjer hans version – att han i själva verket blivit utsatt för en statskupp.

Paraguay säger att man också hade kunnat ge Morales asyl, men avfärdar kuppanklagelserna.

– Om han avgick så är det ingen kupp, säger Paraguays president Mario Abdo.

Låst i parlamentet

I den bolivianska huvudstaden La Paz har den politiska dragkampen fortsatt.

Flera av Morales närmast allierade i regeringen och parlamentet har också hoppat av, däribland vicepresidenten, parlamentets talman och dennes vice. Det innebär att senatens andre vice talman, oppositionspolitikern Jeanine Áñez, står näst på tur att bli Bolivias ställföreträdande ledare.

Áñez säger sig vara villig att ta över och oppositionen vill formellt bifalla Morales avskedsansökan så att förberedelserna för ett nytt val kan komma igång.

Men processen står inför flera hinder: dels att Morales socialistparti Mas bojkottar det parlamentariska arbetet – och dels att parlamentarikerna har svårt att ta sig till plenum i La Paz, då trafiken står helt stilla i stora delar av landet med anledning av de senaste veckornas protester.

Militärer på gatorna

Läget är fortsatt mycket spänt på gatorna i Bolivias större städer. Militärens överbefälhavare Williams Kaliman säger att de väpnade styrkorna hjälper polisen att upprätthålla ordningen i landet, efter rapporter om fortsatta oroligheter när anhängare till Morales protesterar på gatorna.

Att armén beordras fram är känsligt, inte minst med tanke på de röster som höjts om att militärens inblandning i Morales avgång är att se som en militärkupp.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln