Polisen utreder flera kattförsvinnanden – en hittades död i sopor

Publicerad 2019-11-02

28-åriga Amanda Klassons katt Frans försvann för två veckor sedan. Ytterligare fem katter har försvunnit från samma område och två katter har hittats döda, en av dem hittades i en påse med sopor.

Flera katter har försvunnit från samma område, i Slätta Damm i Göteborg, under kort tid. Amanda Klassons katt Frans försvann den 16 oktober. Samtidigt försvann ytterligare två katter, Gucci och Kofi, något hon tidigare berättat för Göteborg Direkt.

På söndagen efter försvinnandet hittades katten Kofi död i en publik soptunna, i en påse med hushållssopor.

– Den har inte dött av sig själv men jag får inte berätta hur den är skadad. Polisen har sagt att för mycket detaljer kan skada deras utredning, säger Amanda Klasson.

Katten Frans brukade vara ute på eftermiddagarna när Amanda och hennes sambo var hemma och de hade gps-halsband på honom. Men när hon märkte att signalen försvann gick hon genast ut och letade efter honom.

– Men Frans var borta. Dagen efter hittade vi hans halsband i närheten av soptunnan som Kofi senare hittades död i.

Polisen: Mycket känsligt läge

De mystiska försvinnandena har dragit till sig polisens uppmärksamhet och två fall av djurplågeri är upprättade. En annan försvunnen katt hittades död i augusti. Enligt polisen rör det sig om totalt sju katter som försvunnit under samma tid i samma område.

– Polisen verkar jobba ganska hårt på det här verkar det som, de har fått in många tips, säger Amanda Klasson.

Men Jennie Hedelin, utredare vid Hisingspolisen, är förtegen kring försvinnandena.

– Utredningen är just nu i ett mycket känsligt läge och jag vill inte säga saker som kan påverka den, säger hon till Göteborg Direkt.

Anordnade sökinsats

Amanda Klasson har kämpat hårt för att hitta sin Frans. Hon annonserade en sökinsats via Facebook och under lördagen var ett tiotal personer ute och letade i området.

– Tyvärr kom inte så många och vi hittade ingenting, säger hon.

Hon tycker att det är misstänksamt att så många katter försvinner samtidigt och berättar att ingen av de försvunna katterna tidigare varit borta på det sättet.

”Känns som jag inte kommer se honom igen”

– Allt är väldigt jobbigt och det känns overkligt. Det känns som att jag inte kommer se honom igen. Vi hade en väldigt speciell kontakt, Frans och jag. Han var väldigt fäst vid mig och jag vid honom. Han var min skugga.

Amanda Klasson säger att hon känner sig handfallen och hoppas att fler tips kommer in till polisen.

– Jag hoppas att det sprider sig. Är det någon som har tagit dem vill vi att han ska åka fast.