Hungerstrejkande fånge i VM-skugga

Moskva, TT:s utsände TT

Uppdaterad 2018-10-05 | Publicerad 2018-07-06

Filmregissören Oleg Sentsov dömdes 2015 till 20 års fängelse för terrorbrott. Arkivfoto.

Vid Norra ishavets kant mår den hungerstrejkande fången Oleg Sentsov allt sämre.

Fifa måste markera nu – annars riskerar man att ständigt få skämmas över fotbolls-VM i Ryssland, säger människorättsaktivister inför VM-spurten.

Den 41-årige filmregissören Sentsov avtjänar ett 20-årigt fängelsestraff i det avlägsna Labytnagi i Jamalo-Nenetsien i norra Ryssland.

Sedan den 14 maj har han hungerstrejkat i protest. Och hälsan blir allt sämre, hävdar hans advokat.

– Naturligtvis är hans tillstånd mycket allvarligt. Han har ingen kontakt med omvärlden och jag tillåts inte att tala med honom i telefon, säger advokaten Dmitrij Dinze till nyhetsbyrån AFP.

Skamfläck för Fifa?

Sentsov kommer från den ryskannekterade Krim-halvön och greps under våren 2014, anklagad för att planera terrordåd.

– Uppenbart påhittade anklagelser, anser dock Tanja Loksjina, Rysslandschef för människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Hon vill att Internationella fotbollförbundet, Fifa, agerar till stöd för Sentsov och hårt pressade människorättsaktivister som den tjetjenske Memorial-chefen Ojub Titijev.

– Deras fall riskerar att bli enorma skamfläckar för det här VM:et, säger Loksjina inne på sitt kontor i centrala Moskva.

– Det är oerhört viktigt att Fifa utnyttjar den möjlighet man har just nu att kunna trycka på, på allra högsta nivå.

"Värsta sedan Sovjet"

Loksjina själv tillhör nuförtiden veteranerna bland ryska människorättsaktivister. Men hur länge hon kommer att kunna fortsätta har hon ingen aning om.

– Vi verkar just nu i en allt mer fientlig miljö. Vi behöver intervjua tjänstemän och prata med folk när vi gör våra undersökningar, men alla som på något sätt avlönas av staten vet att det innebär problem att tala med HRW eller andra utländska organisationer. Det gör det oerhört svårt att göra människorättsrapporter, säger HRW-chefen.

Hennes bild av läget är mörk.

– Den nuvarande människorättskrisen är utan tvivel den värsta sedan Sovjetunionens fall, säger Tanja Loksjina i Moskva.

Följ ämnen i artikeln