Prognosen: Lägsta skörden på 25 år

Publicerad 2018-07-17

Lantmännens prognos för årets skörd är dyster.

Den extrema värmen och torkan gör att bönderna räknar med den lägsta skörden på 25 år.

‒ Vi är nu i en situation där Sveriges lantbrukare kommer att drabbas ekonomiskt av rådande vädersituation och den förväntade skördeminskningen, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk i ett uttalande.

4,2 miljoner ton spannmål, oljeväxter och trindsäd – den lägsta siffran för skörden sedan 1992. Det räknar lantmännen kommer bli resultatet av dels den blöta hösten 2017 dels den ödesdigra hettan och torkan i maj och juni med långa perioder utan regn.

Förra årets skörd låg på 6,5 miljoner ton. Bristen på spannmål påverkar också mjölk- och köttbönderna då djur tvingats nödslaktas på grund av brist på grovfoder.

‒ Vi är nu i en situation där Sveriges lantbrukare kommer att drabbas ekonomiskt av rådande vädersituation och den förväntade skördeminskningen. Lantmännen följer situationen noggrant och vi gör vårt yttersta för att underlätta för våra medlemmar, genom att bland annat vara flexibla med de spannmålsavtal vi har med lantbrukarna, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk i ett pressmeddelande.

Lägre kvalitet på det som skördas

Lokala regnskurar gör att vissa områden i Sverige klarat sig bättre, men generellt har odlingar i hela Sverige drabbats.

‒ Risken är stor att vi inte kommer att kunna leverera efterfrågade volymer, och heller inte av rätt kvalitet, då vi ser en risk för större kvalitetsproblem än normalt. Låga rymdvikter – ett mått på densitet – och höga proteinhalter i maltkorn kommer att leda till ytterligare problem, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen.  

I förlängningen kan detta komma att innebära att Sverige blir beroende av det importerade vetet menar Lantmännen som säger att Sverige är det land runt Östersjön som drabbats värst.

Ministern i krismöte

Under måndagen träffade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan för att diskutera möjligheten att unionen delar med sig av krisfonderna för att lösa den ekonomiska situationen för bönderna. Sedan tidigare har regeringen utlovat krishjälp till svenska lantbrukare som drabbats av torkan.

– Vi kommer ju att lämna in en ansökan om det givetvis, men jag tror inte att vi ska ha alltför stora förhoppningar om det. Krisfonderna är väldigt små och har aldrig använts tidigare. Han berättade att budgeten är så oerhört ansträngd nu och kommer att bli än mer ansträngd när brexit träder i kraft och det är signaler som pekar på att vi inte ska ha för stora förhoppningar där", säger Bucht till TT.