Swedbank ska ge rabatt till den som amorterar på lånet

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2012-07-04

Svenskar är bland de mest belånade i världen.
Det vill Swedbank ändra på – och lovar nu rabatt till den som amorterar på bolånet.

– Om vi hjälper kunden till en hållbar ekonomi, hjälper det oss att bygga en hållbar bank, säger Swedbanks kommunikationschef Peter Borsos.

Swedbanks kommunikationschef Peter Borsos.

Många som har tagit bolån väljer att amortera ett tag, till dess att man nått en nivå man är nöjd med. Trots att belåningen på bostaden fortfarande är relativt hög.

För att få bukt med det höga skuldtrycket vill nu Swedbank uppmuntra sina kunder till att amortera mera.

En av de största frågorna

Bankens vd Michael Wolf förklarar i en intervju med Expressen att prissättningen på bostadslån de senaste åren inte varit rationell.

– Under hösten kommer vi att se till att premiera att folk börjar amortera, det tycker jag är en av de största frågorna. Vid olika tillfällen har olika banker gett olika typer av rabatt. Vi måste se hur våra kunder mår, hur mycket buffertar har de, vad klarar de om det skulle bli sämre i Sverige, säger Wolf till tidningen.

Kunderna som banken kommer att rikta in sig på är de som känner sig nöjda med hur mycket de amorterat.

– Många nöjer sig med amortera ner till 75 procent. För vissa är det säkert bra, men många behöver amortera ännu mer. Det är också en bra form av sparande. Därför har vi försökt hitta en bra form där vi försöker ge kunden ett incitament att göra det, säger kommunikationschefen Peter Borsos.

Inga konkreta siffror

Några konkreta exempel eller specificerade siffror på vad en rabatt skulle innebära vill Swedbank inte ge.

– Jag har läst de senaste dagarna att man säger att vi banker inte vill att folk amorterar för att vi tjänar pengar på lånen. Det här går tvärtemot det. Det är viktigt för oss att kunderna har en så sund ekonomi som det bara går. Om kunden amorterar innebär det en lägre risk, säger Peter Borsos och fortsätter:

– Inga träd växer till himlen, men det gör dessvärre skulder om man inte funderar på att få ner dem.

Följ ämnen i artikeln