Hon är regeringens rikaste minister

Publicerad 2014-10-03

Hon är rikast i Löfvens regering.

Men när hon hade städhjälp på 1980-talet var det svart betalning som gällde.

– Det var svårt då att få vit städhjälp då, med den byråkrati som man då utlöste med arbetsgivardeklarationer och skatteverks-deklarationer och så vidare, säger nya framtidsministern Kristina Persson.

Kristina Persson fyller 70 nästa år och har sagt att hon är för gammal för partipolitiken. Men nu kröner hon en mycket lång karriär med att ta plats i Stefan Löfvens regering på den nya posten som minister med ansvar för strategi- och framtidsfrågor.

– Tillsammans med statsministern ska jag se till att regeringen håller fokus på de långsiktiga utvecklingsfrågorna, frågorna som har strategiskt långsiktig betydelse, säger hon.

Handlar det om utredningar, det du ska göra?

– Nej, det handlar också om analys, man måste veta vad man gör och varför. Det handlar om att samla människor med särskilda kunskaper på komplexa frågeområden och försöka komma fram till vad det är som är viktigt framöver i ett längre tidsperspektiv.

I en regering som redan mött kritik för sin bristande erfarenhet, sticker Kristina Persson ut åt andra hållet.

På hennes cv står det civilekonom, regeringstjänsteman, riksdagsledamot, vice riksbankschef, landshövding samt ordförande i egna tankesmedjan Global Utmaning.

Hon hade inte räknat med att få frågan av Stefan Löfvén.

– Jag blev väldig förvånad. Jag fick frågan för 9-10 dagar sedan. De här frågorna han ville att jag skulle ägna mig åt kunde jag inte säga nej till. Det låg så perfekt i linje med jag jobbat med de senaste 7-8 åren.

Har du några skelett i garderoben som du varit tvungen att berätta för Löfven om?

– De är rätt gamla. Det är klart att på 1970- och 80-talet så förekom det att jag anlitade svart städhjälp. Det var svårt då att få vit städhjälp då, men den byråkrati som man då utlöste med arbetsgivardeklarationer och skatteverks-deklarationer och så vidare. Det förekom det några gånger.

Kristina Persson är av allt att döma den rikaste ministern i den nya regeringen.

Hennes familj har ofta kallats Norrlands Wallenberg. Pappan var den mycket framgångsrika finansmannen Sven O. Persson. Han startade sin bana som hästhandlare i början av 1900-talet för att sedan kasta sig in i den växande bilindustrin. Det lade grunden till familjeimperiet AB Persson Invest.

Den senaste årsredovisningen visade en omsättning på drygt fyra miljarder kronor och en vinst på 197 miljoner kronor.

Du är utköpt ur familjeföretaget, men din bror har stora intressen i skogsindustrin och bilbranschen. Hur kommer du agera när det handlar om de frågorna i regeringen?

– Skulle det finnas tillfällen där det kan misstänkas minsta lilla jäv så är jag naturligtvis inte med i ett sådant beslut. Men jag har ju inget eget större ägande kvar.

1991, året efter pappans död, blev Kristina Persson riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Ett år senare sålde hon sin andel av familjeföretaget till de fyra syskonen.

Du kommer från en väldigt rik familj. Hur rik är du själv?

- Jämfört med mina syskon är jag inte särskilt rik.

Men i jämförelse med de flesta andra svenskar är Kristina Persson mycket välbärgad. Hon äger en större skogsfastighet i Jämtland som har ett taxeringsvärde på drygt nio miljoner kronor samt ytterligare en fastighet i Östersund med ett taxeringsvärde på drygt tre miljoner kronor.

Hur är det med aktieinnehav?

– Jag har lite olika fonder, Handelsbanksfonder och några andra. Jag sysslar inte med att placera i olika företag, lägger inte ned tid på mitt ägande.

Kristina Persson bor i en bostadsrätt i centrala Stockholm och tillbringar en del av sin tid i Frankrike.

– Jag äger hälften av ett hus i Frankrike, säger hon.

ANNONS