Batra öppnar inte för samarbete med S

Uppdaterad 2014-12-15 | Publicerad 2014-12-14

Moderaternas blivande partiledare ger tummen ner till Göran Persson förslag.

Anna Kinberg Batra vill varken bilda regering eller samarbeta kring budgeten med Socialdemokraterna.

– Bilda regering och utforma den ekonomiska politiken vill jag göra med Alliansen, sa hon i SVT:s "Agenda".

Den 10 januari kommer Anna Kinberg Batra att väljas till ny partiledare för Moderaterna, då partiet håller extrastämma. Under söndagskvällen fick hon i SVT:s "Agenda" frågor om partiledarrollen och det problematiska läget i svensk politik.

Hon menade att hon är väl föreberedd för rollen som partiledare, men vill inte gå in på vilka råd hon fått från den avgående Fredrik Reinfeldt.

– Det stannar mellan oss, säger Batra.

SVT: Vad tillför du själv till Moderaterna, som blir nytt?

– Jag och Reinfeldt är olika som personer. Jag vill bygga vidare på det han varit bra på. Det handlar om ekonomi exempelvis.

Efter programmet frågades Batra ut i Aftonbladets tv-sändning. Hon utvecklade då sitt resonemang om vad hon kan tillföra partiet.

– Det får andra bedöma. Jag vill söka svar på de frågor som vi inte hade tillräckligt bra svar på i september.

Ser inget S-samarbete

Göran Persson säger i en intervju i "Agenda" att Socialdemokraterna borde söka stöd hos Moderaterna. Bland annat tycker han att det borde gå att hitta en uppgörelse kring skatterna. Kinberg Batra ser inte något sådant samarbete efter valet.

– Bilda regering och utforma den ekonomiska politiken vill jag göra med Alliansen, sa hon.

I Aftonbladet TV utvecklade hon sitt svar.

– Jag tycker det är viktigt att det finns olika regeringsalternativ att ta ställning till. Vi kommer gå till val med Alliansen. Det finns avgörande skillnader, inte minst när det gäller ekonomin och jobben, mellan oss och vänsteralternativen.

Ingen förändring av las

Hon menar dock att det kan finnas frågor som man kan komma att diskutera över blockgränsen.

– Till exempel utrikespolitiken, där det har funnits sådana samarbeten tidigare, säger Kinberg Batra.

Personer inom partiet och företag har efterfrågat en förändring av las, lagen om anställningsskydd. Någon sådan ser inte Kinberg Batra i den närmaste framtiden.

– Jag tycker det är viktigt med trygghet och den svenska modellen. Jag vill inte skapa oro hos dem som har jobb, utan skapa möjligheter hos dem som inte har jobb. Vi behöver hitta fler vägar in för dem som inte fått in den där första foten, säger hon i "Agenda".

Följ ämnen i artikeln