6 tips - så klarar du extremvärmen

Publicerad 2015-07-03

Alla jublar inte över de varmaste sommardagarna utan barn, äldre och sjuka kan drabbas hårt i värmen. Vi har pratat med Kerstin Hörnsten som är medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden om hur man bäst skyddar sig mot värmen.

Tänk på att dricka mycket vatten.

1. Drick ordentligt

Normalt behöver man inte räkna hur mycket man dricker på en dag, en bra grundregel brukar vara att man dricker när man blir törstig. Men är det väldigt varmt ute eller om man är känslig är det viktigt att se till att man dricker mer än vad man brukar. Drick inte heller alkohol i solen, det gör att man lättare blir uttorkad.

Brännrisk? För att skuggan ska skydda riktigt bra mot solens strålar ska den helst täcka ett stort område, inte bara dig själv.

2. Håll dig i skuggan

Under de varmaste timmarna, när solen är som starkast, är det viktigt att hålla sig i skuggan eller inomhus. De varmaste timmarna är mellan 11 och 15.

3. Ta det lugnt

När man är ute i solen kan man tänka på att inte göra något ansträngande, om man inte är van vid det. Träna inte hårt och ta inte heller itu med stora byggprojekt när det är varmt.

- Passa på att njuta när man har semester och är ledig, det spelar ingen roll om man gör det i solen eller i skuggan, men passa på och njut, säger Kerstin Hörnsten.

4. Ha rejält med solskydd

Är man ute i solen är det viktigt att skydda sig och ha rejält med solskyddsmedel. Det allra viktigaste är att se till att skydda barnen som är känsliga. Snåla inte heller med solskyddet, se till att kleta på ordentligt flera gånger om dagen så får du ett bättre skydd. Det är extra viktigt nu, när vi är bleka och inte haft så mycket sol innan.

5. Ha på dig kläder

Att ha på sig kläder när det är varmt brukar inte vara någon hitt. Men det är bra och kan faktiskt också vara bekvämt att ha på sig täckande och luftiga kläder och dessutom en hatt för att skydda sig mot solen.

6. Viktigt att svalka sig

Sådana här varma dagar är det många som vill åka till stranden och att bada är ett bra sätt att svalka sig och skydda sig mot värmen. Men kom ihåg att ha uppsikt över barn och andra som inte kan simma. Ofta händer det fler drunkningsolyckor desto bättre vädret är - så håll uppsikt!

Följ ämnen i artikeln