Smarta AC-knepet – som inte kostar någonting

avJoanna Górecka

Foto: Martina Holmberg/TT

Nationell fläkttorka råder och landet badar i svett. Men med här enkla knepet kan du svalka dig och hela lägenheten – gratis. Allt du behöver är gardiner och vatten, skriver Stockholm Direkt.

Fläktarna har sålt slut överallt och det råder inflation på svalka i hela landet – vilket i sin tur har lett till en tillväxt av kreativa lösningar i kampen mot hettan.

Räddarna i värmenöden är blöta gardiner framför fönstret, skriver Stockholm Direkt. En förutsättning för att denna hemmasnickrade AC ska funka är luftgenomströmningen, att man kan skapa någon form av korsdrag. Du bör också kontinuerligt blöta ner gardinerna för att behålla den kylande effekten.

Du kan även skapa en egen AC med hjälp av en hink, några PET-flaskor och en vanlig bordsfläkt (om du nu har turen att äga en sådan): Hinken ska vara pass hög att stora frysta PET-flaskor kan stå i den. På sidorna gör man mindre hål och sätter dit de övre halvorna av flaskorna och på toppen sätter man en fläkt som ska blåsa ner i hinken.

Behöver du en snabb lösning när du har svårt att somna i värmeböljan? Lägg en handduk i frysen och vira den sen runt nacken så blir du förhoppningsvis tillräckligt behagligt nedkyld för att somna i hettan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Sicilien