Polisen beklagar autistiske Eriks brutna arm: ”En olycka”

Publicerad 2018-08-10

Polisen skulle gripa autistiske Erik, 16, som lekte med ett plastvapen – och bröt hans arm på tre ställen.

Nu beklagar de pojkens skada i ett öppet brev.

”Ibland sker det helt enkelt en olycka”, skriver polisen.

Det var den 3 juli som en förbipasserande larmade polisen om autistiske Erik, 16 – som lekte på gatan med ett plastvapen. När en patrull kom till skånska Södra Sandby för att gripa pojken så bröt polisen hans arm på tre ställen – trots att han redan lagt ner leksaken på marken, berättar Eriks pappa Martin Näslund.

Polisen beklagar – och förklarar sig

Nu svarar polisen med ett öppet brev där de ber familjen om ursäkt.

”Vi beklagar djupt att en 16-årig pojke i Södra Sandby skadades i samband med ett ingripande mot honom i början av juli”, inleder Patrik Isacsson, lokalpolisområdeschef, meddelandet.

Han fortsätter med att förklara polisens metoder.

”När en anmälan kommer in till oss om en person med ett vapen måste vi alltid utgå från att det är ett riktigt vapen, och hantera situationen därefter”.

”Ibland händer det att personer skadas, utan att polisen använt för mycket våld. Det sker helt enkelt en olycka”.

”Inget brott har förövats”

Eriks pappa Martin försökte polisanmäla polisens agerande men fick till svar att man redan inlett en särskild fristående och oberoende nationell utredning. Några dagar senare fick han veta att utredningen lagts ner.

Överåklagare Anders Jakobsson, chef för Särskilda åklagarkammaren där interna utredningar mot poliser görs, säger till Sydsvenskan:

– De uppgifter som kom från poliserna kan ha visat att inget brott har förövats. Polisen får använda visst våld vid ett ingripande. Ibland uppstår det då tyvärr skador. I det här fallet blev beslutet att inte inleda förundersökning.

”Förhöjd hotnivå i landet”

Efter händelsen har Erik blivit rädd och tyst när han ser poliser. Han vill inte hellre leka utomhus längre, berättar pappa Martin. Nu säger polisen att de kommer att bjuda in familjen för att prata om händelsen.

”Vi hoppas att detta ska göra att han inte känner sig rädd för polisen i framtiden”, skriver Patrik Isacsson.

Polisen berättar att de ofta informerar om vikten av att hantera leksaksvapen med stor försiktighet eftersom de lätt kan tas för ett riktigt vapen.

”Vi har också en förhöjd hotnivå i landet just nu, samt flera mord i kriminella kretsar i vårt närområde. Allt detta gör att poliser måste vara extra vaksamma och inte ta några risker.”

ANNONS

Följ ämnen i artikeln