Dödssiffran efter Greklandsbränderna stiger

Publicerad 2018-07-30

91 personer har bekräftats döda i de värsta bränderna som drabbat Grekland på ett decennium.

I kustbyn Mati letar myndigheterna fortfarande efter kroppar och flera personer vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Samtidigt har en politisk debatt om vem man ska skylla katastrofen på startat.

I måndags utbröt två stora bränder på vardera sida om den grekiska huvudstaden Aten. Bränderna är de värsta i Grekland på tio år och elden totalförstörde minst 500 hem och ödelade hela gator.

På en film från kustsamhället Mati, öster om Aten, syns boende som flytt ned i vattnet för att komma undan elden. De omges av tjock rök och lågor som härjar på land.

I samma by hittades 26 brända kroppar tätt intill varandra på en strand. Elden spreds så fort i den torra marken att många inte hann fly undan lågorna.

– Instinktivt, när de såg att slutet var nära, omfamnade de varandra, säger Nikos Economopoulos, chef för grekiska Röda Korset till Skai TV.

Dödssiffran stiger

Efter att en kvinna i 40-årsåldern dog på sjukhus under fredagen steg antalet bekräftat döda i bränderna till 88 personer, skriver nyhetsbyrån AFP.

Därefter har ytterligare tre personer dött och 25 personer är fortfarande saknade, enligt AP.

Grekiska tjänstemän uppger att många av de som dött är barn.

Enligt det grekiska hälsoministeriet vårdas flera personer på sjukhus med allvarliga skador och i Mati letar man fortfarande efter kroppar där elden härjat.

Kriminaltekniker i landet har haft svårt att identifiera många av de döda som hittats eftersom deras kroppar i vissa fall varit helt förkolnade. Eftersom många personer fortfarande är saknade i landet tror man att antalet döda kan fortsätta stiga, skriver AFP.

Misstänks vara anlagda

Både den grekiska regeringen och myndigheter har uttalat sig om att det finns skäl att tro att bränderna kan vara anlagda. Myndigheter misstänker att det kan handla om kriminella gäng som tänt på för att sedan kunna plundra övergivna hem, uppger AFP.

Ministern med ansvar för medborgarskydd, Nikos Toskas, har sagt att det finns ”allvarliga indikationer” på att bränderna är anlagda, skriver BBC.

Tjänstemän har också hänvisat till satellitkartor som visat att 13 bränder brutit ut samtidigt i samma region.

”Uselt misslyckande”

Efter påståendena om att bränderna kan vara anlagda har oppositionen i landet anklagat regeringen för att vägra ta ansvar för det inträffade.

Oppositionspolitikern och talesperson för det konservativa partiet Ny Demokrati, Maria Spyraki, säger att det är ett ”uselt misslyckande” av regeringen att de inte kunnat skydda liv och egendom, skriver BBC.

Spyraki menar att regeringen borde varnat boende genom media, skickat fler brandmän och evakuerat personer från Mati direkt.

Efter den laddade politiska debatten sa Greklands premiärminister Alexis Tsipras under fredagen att han antog ”politiskt ansvar” för tragedin, rapporterar AFP.

– Jag tror det är vad premiärministern och regeringen bör göra, sa han på ett livesänt regeringssammanträde.

Experter menar att det är en kombination av dålig stadsplanering, inklusive brist på korrekta åtkomstvägar och uppförandet av för många byggnader nära lättantändliga skogsområden, som bidragit till vad som är två av Europas värsta skogsbränder det här århundradet.