Påven mötte offer: Känner skam och smärta

avTT

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Påve Franciskus mötte under lördagen Irlands premiärminister Leo Varadkar i Dublin.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Protest i Dublin inför påvens besök.
Foto: Aaron Chown/AP/TT
Blå band har knutits vid en bro i Dublin som en påminnelse om alla de personer som blivit utsatta för övergrepp.

Påve Franciskus fördömer övergreppsskandalerna inom katolska kyrkan i Irland. Vid inledningen av ett två dagar långa besök i landet mötte han även flera av offren.

– Motbjudande brott som gett upphov till ilska, säger påven.

Anledningen till påvens besök i det starkt katolska landet under helgen – det första i landet av en påve sedan 1979 – var från början den katolska kyrkans så kallade världsfamiljedagar, som pågår i Dublin fram till på söndag.

Men Vatikanen planerade även in ett möte mellan påven och flera övergreppsoffer. Irland har genom åren skakats hårt av övergreppsskandaler där personer inom katolska kyrkan misstänks för att ha förgripit sig på tusentals offer. Påve Franciskus träffade åtta av offren, varav ett av dem utsatts för den katolske prästen Tony Walsh som begick övergrepp mot hundratals barn under nästan 20 års tid innan han uteslöts ur kyrkan och dömdes till fängelse.

– Misslyckandet från de kyrkliga myndigheterna, biskopar, religiösa förmän, präster och andra, att vidta adekvata åtgärder mot dessa motbjudande brott har med rätta gett upphov till ilska och fortsätter att ge anledning till smärta och skam för det katolska samfundet, sade påven vid ett tal inför politiker och diplomater i Dublin på lördagen, enligt BBC.

– Jag delar själv de känslorna.

Kräver hårdare tag

Irlands premiärminister Leo Varadkar närvarade också under talet. Budskapet till påven var tydligt: Se till att rättvisa skipas för alla offer för övergrepp.

– Vi måste nu se till att ord blir till handling, sade Varadkar vid en pressträff tillsammans med påven.

Premiärministern har tidigare sagt att han vill pressa kyrkan att överlämna all information gällande övergreppsanklagelserna i Irland till polisen, uppger Reuters.

Påve Franciskus har tidigare uttalat en nolltolerans mot sexuella övergrepp inom katolska kyrkan efter att en rad skandaler de senaste åren uppdagats i flera länder, däribland Chile, Australien och USA.

Nya reformer

Påvens besök i Irland blir det första på 39 år – och mycket har hänt sedan dess. Premiärministern beskrivs av många som en symbol för det nya Irland då han förra året blev den första öppet homosexuella premiärministern i landet.

– Den katolska kyrkan är fortfarande en stor del av vårt samhälle, men den är inte den mittpunkt som den var för 40 år sedan, säger Varadkar till BBC.

I maj höll landet en folkomröstning om att reformera landets strikta abortregler, där ja-sidan vann en storseger med drygt 66 procent av rösterna. 2015 röstade man även igenom förslaget om att samkönade par ska få ingå äktenskap.