Norlander tar över efter Sahlins avgång

avNiklas Svahn

1 av 2 | Foto: MARCUS ERICSSON
Mona Sahlin.

Daniel Norlander, huvudsekreterare, tar över Mona Sahlins tjänst som myndighetschef efter att hon avgått.

– Det blir ett avbräck när vi inte har Mona som en stark opinionsbildare och röst i media men jag ser att vi fortsätter arbetet som vanligt, säger Norlander.

Mona Sahlin har avgått som myndighetschef och nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Kulturdepartementet och ministern Alice Bah Kuhnke har beviljat hennes entledigande och pressekreteraren Kristoffer Talltorp förklarar avhoppet med att ”Mona har velat träda ifrån för att hon inte ska skymma det arbete hon gjort mot extremism”. Detta efter Expressens avslöjande att hon skrivit ett falskt intyg åt sin tidigare livvakt.

”Det är bara tillfälligt”

Enligt standard är det huvudsekreteraren för myndigheten, Daniel Norlander, som nu tar över hennes roll.

– Det är bara tillfälligt tills kulturdepartementet hittar någon som tar över. Jag kommer att ha kvar min roll som huvudsekreterare och jag går in som tillförordnad myndighetschef, säger Daniel Norlander till Aftonbladet.

Mona Sahlins uppdrag löpte ut den 15 juni 2016. Hur länge Norlander blir kvar på posten kan han inte svara på.

”Ska prata med Mona”

– Jag ser det som att arbetet fortsätter som vanligt och jag har rätt att dela arbetet mot sekretariatet. Vi ska prata med Mona under helgen och se vilka åtaganden som vi kan vara delaktiga i. Vi har flera kommunbesök inplanerade i Dalarna nästa vecka, de tänker vi åka på, säger han.

Hur påverkar det er att Mona Sahlin avgått?

– Det är ett viktigt uppdrag som vi har från regeringen och det konkreta och praktiska arbetet måste fortsätta, vi har ett uppdrag från regeringen och det kommer jag se till att vi genomför. Sedan blir det ett avbräck när vi inte har Mona som en stark opinionsbildare och röst i media, säger Daniel Norlander.

ARTIKELN HANDLAR OM