Jasim, 27, fick flera hundra kilo post över sig på jobbet

Uppdaterad 2016-04-06 | Publicerad 2016-04-05

Jasim Karajkovic, 27, hann bara jobba på Postnord i drygt två månader.

När han skulle lasta en flera hundra kilo tung postbur föll den – och träffade honom i huvudet.

Fyra månader senare är han fortfarande sjukskriven och Postnord gjorde aldrig någon anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Jag vill bara förhindra att det här händer igen, säger Jasim Karajkovic.

Det var den 18 november förra året som Jasim Karajkovic jobbade på postlagret i Anderstorp i Gislaveds kommun.

Han var i full färd med att lasta en postbur fylld med paket, från marknivå upp på ett lastbilsflak när olyckan inträffade.

Jasim körde fram trucken, lyfte upp buren med gafflarna, placerade den på flaket och backade bakåt. Då började buren att röra på sig.

– Tjänstevikten på buren är 100 kilo. Men den här buren var full med paket och hade inga bromsar så man kunde inte stoppa den, säger Jasim Karajkovic.

Han uppskattar att fullastad vägde postburen runt 300 kilogram.

– Då tänker jag att jag måste stoppa den. Jag ville inte få klagomål och bli av med jobbet, säger han.

”Som jordklotet skakade”

Men buren föll, ner över trucken – och träffade honom i huvudet.

– Jag trodde att jag skulle dö. Jag hade en ängel med mig, det är jag hundra procent säker på.

Jasim Karajkovic hade bara arbetat på Postnord i två månader inom ramen för en provanställning. Han beskriver det som att ”jag kunde inte lära mig allt utantill, men det mesta”.

Tanken var att säkra buren med spännband när han lyft upp den. Istället fick han ett jack i huvudet. Blodet forsade och han ringde 112 från mobilen.

– Jag fick ett väldigt hårt slag. Man kan säga att de första 20 sekunderna kändes det som jordklotet skakade. Sjukvården sa att jag hade haft tur. Jag tänkte på både jobbet och hälsan.

Han fick huvudet ihoptejpat och fick vara ledig från arbetet i sju dagar för sin arbetsgivare. Läkaren tyckte däremot att han behövde bli sjukskriven, vilket han senare också blev.

Fyra månader efter olyckan är han fortfarande sjukskriven.

– Jag mår inte så bra, människor tror att jag mår bra, men jag har mycket problem. Jag mår inte bra psykiskt och har ont i ryggen ibland.

”Föraren gjorde fel”

Postnord i Värnamo gjorde aldrig någon anmälan till Arbetsmiljöverket i samband med olyckan, något som de förklarar med att situationen var stressad och att det sedan glömdes bort.

Eva-Lotta Andersson, produktionsområdeschef, beklagar detta. Olyckan förklarar hon med att Jasim Karajkovic inte skulle arbetat själv vid lastningen, utan att anställda alltid ska arbeta i par.

– Normalt sett så får du hjälp. I det här fallet gjorde föraren fel genom att han tog företagets truck och lastade själv, säger Eva-Lotta Andersson.

Samtidigt säger hon att det förekommer att truckförare lastar burar utan hjälp. Jasim ville utnyttja fikarasten till att vara produktiv och hinna lasta klart för att inte få skäll av arbetsgivaren.

Han menar att han inte fått information om att det inte fick gå till på det sättet. Att installera bromsar på burarna, vilket Jasim tycker behövs, menar Eva-Lotta Andersson är onödigt eftersom en andra person ska stå på lastbilsflaket och låsa hjulen.

Vill hindra fler olyckor

Efter olyckan har Postnord i Värnamo blivit tydligare med sina instruktioner till lastningspersonal. Arbetsmiljöverket besökte platsen efter olyckan och hittade inget att kritisera.

Behöver ni göra något ytterligare?

– Det tror jag inte man behöver om man arbetar efter vårt strukturerade arbetssätt, säger Eva-Lotta Andersson.

Jasim Karajkovic har inget behov av att själv få upprättelse efter olyckan eller på något sätt sätta dit Postnord. Det enda han vill är att ingen annan ska råka ut för samma sak och att burarna får bromsar.

– Jag vill inte ha något skadestånd eller något utan bara förhindra att det här händer igen, säger Jasim Karajkovic.

Nu hoppas han så snart som möjligt bli frisk så att han kan börja arbeta igen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln