IS avrättade 284 män och pojkar i Mosul

Publicerad 2016-10-22

”Användes som mänskliga sköldar”

Striderna om den irakiska staden Mosul blir allt intensivare och drabbar de civila hårt.

284 män och pojkar i området har avrättats de senaste dagarna uppger en irakisk säkerhetskälla till CNN.

De dödade männen användes som mänskliga sköldar och begravdes sedan i massgravar norr om staden.

Terrorsekten Islamiska staten.

De senaste dagarna har striderna i Iraks näst största stad Mosul, som intogs av IS 2014, intensifierats efter att en offensiv från irakiska och kurdiska trupper inleddes i måndags.

Nu berättar en irakisk säkerhetskälla för CNN att terrorgruppen IS använt 284 män och pojkar som mänskliga sköldar i striderna.

Flera av de dödade ska vara barn som skjutits med flera skott.

De hundratals kropparna dumpades sedan norr om staden, vid ett tidigare universitet som nu blivit massgrav.

Kropparna forslades dit med hjälp av en bulldozer.

”FN: Djupt oroade”

CNN har själva inte lyckats få uppgifterna bekräftade men hänvisar till FN som tidigare uttryckt oro kring att IS kidnappat 550 familjer från byarna Samalia och Najafia runt Mosul i syfte att använda dem som mänskliga sköldar i striderna.

– Vi är djupt oroade kring uppgifterna om att ISIS använder civila i och omkring Mosul som mänskliga sköldar i samband med de irakiska styrkornas offensiv. Det finns en stor fara för att ISIS-krigarna inte bara använder dessa sårbara människor som mänskliga sköldar, utan att de även väljer att döda dem hellre än att se dem befriade, säger Zeid Ra'ad Al Hussein, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Vill återta Bakhdida

Under fredagen kom även uppgifter om att IS attackerat byggnader i staden Kirkuk, 175 kilometer sydöst om Mosul, som ett svar på den militära offensiven som inleddes i måndags.

Omkring 100 människor har dödats uppger militär- och vårdkällor för AFP och utegångsförbud har utfärdats i staden.

Enligt Reuters har styrkorna på lördagen i stort sett säkrat staden Qaraqosh, också känt som Bakhdida, som har en speciell symbolisk betydelse då den tidigare var Iraks största kristet dominerade stad innan den erövrades av IS i augusti 2014.

Under lördagen landade USA:s försvarsminister Ashton Carter i Bagdad för att informera sig om läget i offensiven.

SE DIG OMKRING I 360 GRADER Följ med vår prisbelönte fotograf ner i stridsfordon  In i IS-fästet  På livsfarligt patrulluppdrag

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

Följ ämnen i artikeln