”Jag visste inte att det var CIA”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-20

CIA-agenter verkställde en dramatisk utvisning av två terrormisstänkta egyptier på svensk mark.

Men statsministern och justitieministern visste ingenting. Eller?

– Jag informerades inte om att CIA var inkopplad, säger Thomas Bodström.

”JAG VIDTOG FLERA ÅTGÄRDER” Före detta justitieministern Thomas Bodström säger att det var rätt att samarbeta med utländsk polis, men att utvisningen på Bromma utfördes på fel sätt.

I går kväll kom Thomas Bodström (S) hem från en tjänsteresa i Australien.

Det har stormat kring frågan hur informerad han var om utvisningen av de två egyptierna, verkställd på svensk mark den 18 december 2001 av CIA-agenter.

Håller fast

När Aftonbladet möter Thomas Bodström håller han fast vid att han inte visste något om CIA-inblandning förrän Säpo informerade honom den 7 januari 2002.

Kan du förstå att många tycker att det är konstigt att du som justitieminister vid tidpunkten inte samma dag fick veta att amerikanska agenter drogat och fört bort de terrormisstänkta egyptierna?

”Föredrogs på UD”

– Känner man till rutinerna så är det inte konstigt. Det här ärendet föredrogs på UD och inte justitiedepartementet. I så fall hade jag varit informerad.

Hur reagerade du när du väl fick informationen att CIA-agenterna verkställde utvisningen på ett sätt som strider emot de svenska principerna för folkrätt?

– När jag fick reda på det vidtog jag flera åtgärder. Dels krävde jag en skriftlig rapport, dels en rättschefsutredning. Beslutet om utvisning var rätt. Men det var fel att verkställa det. Egyptierna borde ha satts i förvar.

Hur känns det att den här historien åter är aktuell efter så lång tid?

– Det var rätt att samarbeta med utländsk polis, men det var fel på det sätt som utvisningen utfördes på Bromma. Och det har Säpo, jag och JO kritiserat.

Anmälda till KU

En av huvudpersonerna i den här affären var och är den dåvarande utrikesministern Anna Lindh, som i dag är avliden. Hon har fram tills nu ensam fått stå med skulden för att utvisningen verkställdes på ett felaktigt sätt.

Aftonbladet sökte i går Göran Persson för en kommentar, men han vill inte uttala sig.

Thomas Bodström och Göran Persson KU-anmäldes under måndagen av bland andra riksdagsledamoten Tomas Tobé (M).