Fransyskor tågade mot Gula västarnas våld

TT

Publicerad 2019-01-06

Nya sammandrabbningar mellan Gula västarna och polis har skakat Paris. Hundratals kvinnor gick ut på gatorna på söndagen för att protestera mot att rörelsen kapats av våldsverkare.

Hundratals kvinnor marscherade på söndagen i Paris och på andra orter i protest mot att våldsamma aktivister nästlat sig in i Gula västarna-rörelsen.

– Allt medierna rapporterar om är våldet och vi glömmer roten till problemet, säger 42-åriga sjuksköterskan Karen från Marseille till nyhetsbyrån AFP.

Kvinnorna, som bar gula västar, sjöng den franska nationalsången Marseljäsen, när de samlades på operahusets trappor vid Bastiljen inför sin marsch.

Försökte storma departement

På lördagen protesterade omkring 50 000 personer runt om i Frankrike mot president Emmanuel Macrons ekonomiska politik. Protesten var till en början fredlig men på eftermiddagen uppstod sammandrabbningar.

Motorcyklar sattes i brand och föremål kastades mot polisen i Paris. Polisen sköt tårgas för att hindra demonstranter från att korsa Seine och ta sig till nationalförsamlingen (det franska parlamentets underhus), skriver nyhetsbyrån AFP.

Demonstranterna försökte också storma ett departement i centrala Paris. Regeringens talesperson Benjamin Griveaux var en av de politiker som evakuerades under dramatiska former.

Totalt deltog omkring 3 500 människor i protesterna i Paris och 35 personer omhändertogs av polis. President Emmanuel Macron kallar våldet extremt, men utan att hänvisa direkt till händelsen vid departementet.

"Regeringen markerar"

Många har frågat sig om våldsverkare tagit över Gula västarna. Men Tomas Lindbom, Frankrikekännare och författare till "Slaget om Frankrike" menar att lejonparten av Gula västarna består av vanliga människor och att våldet snarare ligger i proteströrelsens natur.

– Det finns alltid grupper som tar till våld. Dels bland ursprungsgruppen av vanliga medborgare som tyckte att nu räcker det. Bland dem finns vissa som radikaliseras i takt med att man driver kampen. Men sen har du vissa som ansluter, som är utbildade våldsverkare och kommer från extrema organisationer, säger han.

De förnyade protesterna kommer sedan Macrons regering, efter att i början av december ha gått Gula västarna till mötes med reformer, skärpt tonen mot rörelsen och kallat demonstranterna agitatorer som är ute efter att avsätta regeringen.

– Jag tror att man från regeringens sida gör bedömningen att nu måste man markera, man kan inte acceptera en rörelse som ställer till med ganska mycket våldshandlingar, säger Tomas Lindbom.

Följ ämnen i artikeln