Därför byter May taktik i sista stund

I ett sista desperat försök att få igenom sitt brexitavtal byter Theresa May helt taktik.

Från att hota med att Storbritannien ska krascha ut ur EU utan avtal till att det inte blir någon brexit alls.

Likväl är hennes chanser minimala. Vad som händer sen är det ingen som vet.

Fram till dagen före den viktigaste omröstningen i det brittiska parlamentet sedan andra världskriget har premiärministern försökt skrämma ledamöterna till att säga ja till hennes brexitavtal.

– Valet står mellan mitt avtal och att vi lämnar EU utan något avtal alls, har varit Mays mantra.

Men ju närmare omröstningen man kommit desto tydligare har det framgått att väldigt få parlamentsledamöter köpt Mays skräckscenario.

Så i ett sista försök att få igenom sin deal byter premiärministern taktik.

Nu står valet enligt May mellan hennes avtal och ingen brexit alls. Varningen ska få de hårdföra brexitanhängarna i hennes eget parti att tänka efter en extra gång innan de röstar nej till Mays avtal. De är missnöjda med Mays uppgörelse som de tycker är alltför eftergiven gentemot EU. Men säger de nej riskerar de att landet stannar kvar i EU.

Extremt ansvarslöst

Skälet är att det enda det finns majoritet för i det svårt splittrade brittiska parlamentet är att till varje pris förhindra att landet lämnar EU utan ett avtal. Bakom den inställningen ligger det faktum att alla ekonomiska analyser visar att Storbritanniens ekonomi skulle drabbas av en kraftig tillbakagång om man kraschade ut ur EU.

Risken är stor för att det skulle uppstå brist på livsmedel, mediciner och en rad andra varor. Kaos skulle utbryta vid alla gränsstationer.

Det vore helt enkelt extremt ansvarslöst av brittiska politiker att låta landet lämna utan ett skilsmässoavtal. Landet skulle skjuta sig självt i foten. Väljarnas dom, oavsett om de är för eller emot brexit, skulle bli hård när deras plånböcker och dagliga liv drabbas.

Därför ligger Mays nya påstående betydligt närmare verkligheten än hennes gamla skrämseltaktik.

Förmodligen kan May locka över ett antal kritiker till sin sida med den nya taktiken men ingen tror att tillräckligt många kommer att ändra sig för att avtalet ska gå igenom.

Bakbinder May

Inte heller är det troligt att de förtydliganden EU-kommissionen publicerat i dag om att man inte tänker försöka hålla Storbritannien kvar i EU på grund av Nordirland-frågan får många kritiska parlamentariker att ändra inställning.

Resultatet blir att parlamentet kommer att göra allt för att stoppa brexit från att träda i kraft om drygt två månader, den 29 mars. Senaste veckan har parlamentet redan på olika sätt försökt bakbinda May för att hindra henne från att leda sitt land ut ur EU utan ett avtal.

Förlorar May tisdagens omröstning har hon bara tre dagar på sig för att presentera en alternativ plan. Hon kan inte som i amerikanska fotboll "döda klockan" och låta tiden rinna ut tills den 29 mars anländer och landet per automatik lämnar EU.

EU har redan sagt att man är beredd att förlänga tidsfristen för Storbritannien för att landet ska kunna ena sig.

Ny omröstning

Det är inte samma sak som att brexit inte blir av överhuvudtaget. Allt beror på vilken plan B som Theresa May följer.

  • Det kan bli en andra folkomröstning där brittiska folket får ta ställning en gång till, nu när de vet hur utträdesvillkoren ser ut.
  • Förlorar May en så viktig omröstning är det rimliga att hon avgår och kanske utlyser nyval. Det skulle ge brittiska folket möjligheten att rösta fram ett mer brexitvänlig parlament men också kunna leda till motsatsen.
  • Parlamentet kan enas om en kompromiss som ger en mjukare brexit som mer liknar Norges deal.
  • Storbritannien kan dra tillbaka hela utträdesförfarandet och säga att man stannar kvar inom EU. Detta är något som skulle välkomnas av Bryssel och nästan alla medlemsländer men givetvis skapa en fortsatt bred klyfta inom det brittiska folket.

Kort sagt; kaoset fortsätter och allt är fortfarande möjligt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln