Ständig osäkerhet det nya normala för svenska Sandra

Publicerad 2019-01-27

LONDON. Två månader återstår innan Storbritannien lämnar EU. Med eller utan avtal.

Svenska Sandra, 29, har inte en aning om hon kan fortsätta arbeta i London eller inte.

– Den ständiga osäkerheten är frustrerande men har nästan blivit ett normalläge för mig.

Ett öde som hon delar med cirka 100 000 andra svenskar och tre miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien. Just nu ser en brittisk krasch ur EU ut att vara ett högst realistiskt alternativ.

En lag tvingar britterna att lämna den 29 mars. Ska det ändras måste politikerna fatta ett annat beslut.

En så kallad "no deal" är vad Sandra Hoac från Skåne oroar sig mest för. Då faller alla de överenskommelser som man enats om i det avtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU men som parlamentet röstade ner med förkrossande majoritet för över en vecka sedan.

– Jag har bott i London i nio år men jag är ändå inte säker på att jag får stanna, berättar hon när vi träffas över en kopp kaffe på ett fik nära hennes jobb bland de exklusiva arkitektritade skyskraporna som sträcker sig upp mot den regntunga skyn i London City.

Ett byggarbete precis utanför gör att hon måste höja rösten för att höras.

Sandra Hoac från Skåne har bott i London i nio år, nu är hon orolig för att hon inte längre ska få stanna kvar efter Brexit.

Ödets ironi

För Sandra är det lite av en ödets ironi att hon flyttade tillbaka till Storbritannien strax efter folkomröstningen om brexit.

– Då trodde jag att allt skulle lösa sig. Att man skulle komma fram till ett bra avtal med EU som skulle göra att det mesta fungerade som vanligt. Nu har det gått över två år och jag vet fortfarande inte mer än jag visste då. Jag försöker vänja mig vid tanken att det nog inte kommer att bli så bra.

Hade Sandra inte flyttat till Sydney och Singapore under två år hade hon kunnat ansöka om brittiskt medborgarskap.

Just osäkerheten tycker Sandra är det värsta av allt.

– Det är väldigt frustrerande när besluten om vad som ska hända hela tiden flyttas fram. Så många gånger har jag trott att det skulle komma ett slutgiltigt besked. Till slut orkar man nästan inte bry sig. Det som händer händer.

Osäkerheten handlar inte bara om jobbet och möjligheten att bo kvar.

Pundet rasat

– På grund av brexit är fastighetsmarknaden i London mycket osäker. Jag bor tillsammans med min syster och vi äger lägenheten men vet inte om vi kan sälja den eller köpa något annat. Jag är rädd att priserna kommer att kollapsa. Att pundet rasat så mycket har påverkat min ekonomi.

Sandras pratar skånska med en unik accent. Förmodligen ett resultat av alla år utomlands.

Jobbet är egentligen det hon är minst orolig för.

– Jag tror att det finns företag som är beredda att sponsra ett arbetsvisum för mig. Det är värre för alla de svenskar som är nyutexaminerade och vill jobba här. De kommer inte längre att vara lika attraktiva på den brittiska arbetsmarknaden.

Hon tar en stor klunk av sin chai latte och rättar till den tunna kavajen hon bär över en svart klänning med svarta pumps till. Jobbar man i London City gäller det att vara välklädd.

I dag arbetar Sandra Hoac för ett stort brittiskt försäkringsbolag med strategier och ledarskap. Men hon är inte främmande för att byta. Inte heller för att flytta från Storbritannien.

Ogillar vädret

– Brexit är väl en del i det men jag vet inte om jag vill stanna kvar. Dels gillar jag inte vädret och dels vet jag redan att jag klarar att jobba i andra länder.

Sandra känner folk som redan flyttat från Storbritannien på grund av all osäkerhet kring brexit.

– Många EU-medborgare som arbetar på bank har tvingats flytta till länder i Europa. Bankerna måste ha framförhållning. De kan inte vänta och se vad som händer med brexit.

Den unga svenskan är inte särskilt imponerad av de brittiska politikernas hantering av brexitprocessen.

– Jag tycker de kunde skött det bättre. Samtidigt har vissa av dem blivit satta i svåra situationer. Men med tanke på att det gått 2,5 år sedan omröstningen och ingen vet något säkert är jag besviken.
Mest upprörd är hon över hur folkomröstningen gick till.
– Hemskt att så många kampanjer förde väljarna bakom ljuset med falska löften om hur bra allt skulle bli med brexit. Nu vet vi att det var mycket som inte stämde.

Sandra Hoac är orolihg för att inte få stanna kvar i London efter Brexit.

Skjuts upp

Sandra tror inte att britterna kommer att lämna den 29 mars.

– Men å andra sidan trodde jag inte heller att de skulle rösta för brexit, skrattar hon.

Sandra utgår ifrån att uttåget skjuts upp på grund av den tidsbrist som råder. Lite hoppas hon fortfarande på att det ska bli en andra folkomröstning.

– Men även om britterna skulle rösta för att stanna kvar i EU skulle det aldrig gå att gå tillbaka till som det var före brexitomröstningen. Friktionen mellan medborgarna som tycker olika kommer att kvarstå. Det finns så många som inte gillar EU. Storbritannien är inte samma land som före sommaren 2016.

När jag frågar om hon tror att hon jobbar kvar i London om ett år tänker Sandra för första gången under intervjun efter en lång stund innan hon svarar.

– Jag vet faktiskt inte, säger hon till slut med en djup suck. Jag har inte bestämt mig. Det är så mycket som spelar in.