Dödsskjutningen i Husby utreds igen

avLisa Röstlund

Foto: LÄSARBILD
Mannen stod och viftade med macheten på balkongen.

Förundersökningen om dödsskjutningen i Husby tas upp på nytt.

Överåklagare Bengt Åsbäck ska nu utreda misstanke om vållande till annans död och även misstanke om tjänstefel.

Enligt åklagaren kan flera poliser ha begått brott i samband med skjutningen.

På kvällen den 13 maj i år sköts en 69-årig man till döds av en polis i samband med ett polisingripande i mannens lägenhet i Husby utanför Stockholm.

Det dödande skottet avlossades på cirka en meters avstånd. Till en början uppgav polisen att mannen dött i ambulansen på väg till sjukhus, vilket senare visade sig inte stämma: mannen dog omedelbart.

Händelsen blev upptakten till kravallerna i Husby.

Lades ned

En förundersökning om vållande till annans död inleddes vid Riksenheten för polismål.

Den 7 augusti 2013 lade chefsåklagaren Eva Finné ned förundersökningen med motiveringen att det inte längre fanns anledning att anta att brott begåtts.

"Det dödande skottet hade avlossats i nödvärn och det var inte uppenbart oförsvarligt av polismannen att avlossa skottet", enligt beslutet.

En av poliserna som var i tjänst vid tillfället har gått ut och kritiserat polisens agerande, som han skrivit om på sin blogg.

Flera kan ha begått brott

Efter en begäran om överprövning har ärendet överlämnats till Utvecklingscentrum Malmö där ärendet på nytt har gåtts igenom.

Vice överåklagaren Bengt Åsbäck har funnit att förundersökningen ska återupptas och ytterligare utredningsåtgärder vidtas, enligt ett pressmeddelande.

Enligt Utvecklingscentrum Malmös beslut är utredningsunderlaget inte tillräckligt för att ta ställning till om brott kan styrkas eller inte. Det finns alltjämt anledning att anta att den polisman som skjutit målsäganden har gjort sig skyldig till brott, men också att andra polismän kan ha begått brott.