Värmeböljan stannar kvar – blir 25 grader i helgen

avIsabelle Nordström

Jetströmmen bidrog till rekordkallt mars – nu är den en avgörande orsak till vad som kan bli varmaste maj på mycket länge.

Ännu en helg ser ut att bli riktigt varm och solig.

– Det blir riktigt mycket sol med klarblå himmel, säger meteorolog Erik Rindeskär.

Ytterligare en kanonhelg väntar – för den som gillar värme och sol vill säga.

Det stabila högtrycket ligger kvar över Sverige och det ser ut att bli runt 25 grader varmt i stora delar av landet.

– Det kommer att vara fortsatt varmt, säger Erik Rindeskär, meteorolog vid Foreca.

Under fredagen kan det bli så varmt som 28 grader i Västerbotten. Under lördagen kan det komma någon regnskur i södra Götaland och i Lappland, i övrigt är det en stor sol över resten av landet.

– Upp till Sundsvall ser det ut att bli mellan 22 och 26 grader, säger Rindeskär.

Söndag likadant.

– Det blir riktigt mycket sol med klarblå himmel, säger Erik Rindeskär.

Högtrycket ser ut att hänga kvar hela nästa vecka också.

– Det ser ut att kulminera torsdag-fredag nästa vecka, då kan det bli 30 grader lokalt i Götaland och Svealand, säger Erik Rindeskär.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ligger norr om Skandinavien

Den som gillar sommarvärmen kan hylla de västliga jetströmmarna, som kan beskrivas som rör som slingrar sig när luftmassorna trycker på varandra.

– Jetströmmen håller emot den kallare luftmassan vid polerna, och ger mer utrymme för den varmare luften söderifrån. Det blir stabilt och högtrycksbetonat väder, säger Ingrid Eronn, också hon meteorolog vid Foreca.

Nu ligger strömmarna söder om Grönland, över Island och norra Skandinavien, vilket håller kall luft borta från större delar av Sverige.

– Norr om jetströmmen är det mer lågtrycksbetonat och kallare luft och söder om är det mer högtrycksbetonat och varmare luft. Beroende på var de här jetströmmarna hamnar påverkar det vädret, säger Ingrid Eronn.

Det ser dessutom ut som att sommarvärmen här är för att stanna.

– Jag tycker att det ser ut som en ganska kraftig jetström, och desto kraftigare den är, desto svårare är den att flytta på, säger Ingrid Eronn.

Prognosen: Värmen ser ut att stanna

Forecas tio-dygnsprognos visar på stabilt väder.

– Vi har den här kraftiga jetströmmen och de mäktiga, stabila högtrycken som bildas i marknivå är svåra att flytta på, säger Ingrid Eronn.

Den som längtar efter regn kan få vänta ett tag till, trots att prognosen visar på något mer ostadigt väder nästa vecka.

– Det kommer in en front då och då som kommer och försöker att trycka på och flytta på högtrycket, men det lyckas inte. Det är högst osäkert om det här regnet kommer in onsdag-torsdag nästa vecka, säger Ingrid Eronn.