Kan ta till ”nuclear”-alternativet för att få igenom Trumps kandidat

Republikanernas drastiska åtgärd för att tillsätta ny domare i högsta domstolen

avTorbjörn Ek

1 av 2 | Foto: AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Neil Gorsuch.

WASHINGTON. Demokraternas ”filibuster” skulle stoppa utnämningen av nya domaren i högsta domstolen.

Men nu väntas republikanerna ta till ”nuclear”-alternativet – för att driva igenom Donald Trumps kandidat.

På fredag ska den amerikanska senaten rösta om utnämningen av den högerkonservativa domaren Neil Gorsuch till USA:s högsta domstol.

Demokraterna har planerat att ”filibustra”, det vill säga stoppa utnämningen genom att hålla så många och så långa anföranden att omröstningen aldrig kan komma till stånd.

”Filibuster” - att döda ett förslag med prat

Enligt Senatens bestämmelser kan en ”filibuster” bara stoppas om 60 av 100 senatorer röstar för att stoppa debatten och gå vidare till omröstningen.

På måndagseftermiddagen lokal tid gick Delawares demokratiska senator Chris Coons ut och blev den 41:a senatorn som öppet deklarerade sitt stöd till filibustern. Därmed skulle utnämningen av Neil Gorsuch som ny domare i högsta domstolen stoppas.

Men nu pekar allt på att republikanerna ändå kommer driva igenom omröstningen genom att ta till extrema åtgärder, det så kallade ”nuclear”-alternativet.

Kan stoppas med ”nuclear”-alternativet

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, sa till NBC:s tv-program ”Meet the press” i söndags:

– Vad jag kan berätta är att Neil Gorsuch kommer att väljas in den här veckan. Hur det går till beror faktiskt på våra vänner i Demokraterna.

”Nuclear”-alternativet är en metod där Mitch McConnell kan driva igenom att bara enkel majoritet, alltså 51 av 100 röster i senaten, ska behövas vid tillsättningar i högsta domstolen.

Det görs genom ett invecklat system av omröstningar som leder fram till ett nytt prejudikat i senaten och kommer därefter tillämpas för alla utnämningar till högsta domstolen.

”Nuclear”-alternativet kallas så utifrån att kärnvapen är det mest extrema man kan ta till i krigsföring.

Republikanerna stoppade Obamas kandidat

Donald Trump nominerade Neil Gorsuch som sin kandidat till högsta domstolen efter att den republikanska majoriteten i senaten under åtta månader vägrat att hålla en omröstning om Barack Obamas kandidat, den mer liberala domaren Merrick Garland.

Det motiverades med att Obamas efterträdare borde få möjlighet att utse den tillträdande ledamoten i högsta domstolen. Detta trots att det vid 19 tidigare tillfällen har utsetts nya medlemmar av högsta domstolen under valår.

Den här infekterade konflikten mellan demokrater och republikaner anses vara stor del i varför demokraterna planerat att ”filibustra” beslutet.

”Mer extrema domare i framtiden”

Men det finns också en oro för vad ”nuclear”-alternativet kommer innebära för kommande utnämningar till högsta domstolen, när bara enkel majoritet krävs vid tillsättningar.

Hittills har högsta domstolens ledamöter ansetts vara relativt neutrala kandidater, eftersom det i praktiken har behövt stöd från 60 av 100 senatorer.

– Att ändra Senatens regler nu kommer bara ytterligare politisera Högsta domstolen och förhindra senaten från att blockera mer extrema domare i framtiden, säger senatorn Michael F. Bennet, enligt Washington Post.

Han är en av få demokratiska senatorer som bestämt sig för att rösta mot ”filibustern”.